Cu cât s-au scumpit benzina și motorina de la începutul anului

Preţul benzinei s-a apreciat cu aproape 6% în 2011, cele mai scumpe sortimente atingând pragul de 6 lei pe litru. La motorină, prețul a crescut și mai mult.

În nici două luni şi jumătate din acest an, preţul carburanţilor a înregistrat creşteri-record. Cele mai scumpe sortimente au ajuns deja în unele staţii la pragul psihologic de 6 lei/litru, nivel spre care se îndreaptă şi cele mai ieftine.

Practic, în nici două luni şi jumătate, benzina s-a scumpit cu aproape 6%, dacă luăm în calcul cel mai ieftin sortiment vândut de Petrom. Procentul reprezintă aproape o treime din scumpirea de 20% operată de compania petrolieră pe tot parcursul anului 2010.

Dacă pe 28 decembrie 2010 un litru de benzină Premium fără Plumb 95 costa 4,88 lei, după majorarea de pe 8 martie se vinde cu 5,16 lei. La motorină, aprecierea este şi mai drastică în acest an: de circa 8% - de la 4,77 lei/litru la 5,15 lei pe litru, pentru sortimentul Euro Diesel 5. Anul trecut, motorina comercializată de Petrom s-a scumpit, în medie, cu 24%.

Compania OMV Petrom este cel mai mare operator de pe piaţa locală de comercializare a carburanţilor şi este cea care dă tonul scumpirilor. La scurt timp după ce Petrom anunţă majorări de preţuri, ceilalţi doi mari operatori, Rompetrol şi LukOil, se grăbesc să facă acelaşi lucru.

Dăm iar vina pe privatizare

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat recent că este admis un "comportament imitativ", dar că nu este permis ca operatorii să se înţeleagă în acest sens. De altfel, instituţia lucrează acum la o nouă analiză privind creşterea preţurilor, cerută de premierul Emil Boc, după ce prima a fost respinsă de primul-ministru.

Aşadar, după scumpirea operată de Petrom pe 8 martie, de 9 bani pe litru, ieri Rompetrol a majorat preţul benzinei tot cu 9 bani pe litru, iar pe cel al motorinei, cu 6 şi 9 bani, la cele două sortimente. LukOil a scumpit cu până la 10 bani pe litru. În faţa acestor majorări repetate ale preţurilor la pompă, autorităţile sunt neputincioase şi au început să readucă în discuţie privatizarea resurselor de petrol. Astfel, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat ieri că "scumpirile sunt nejustificate". "Sigur, aceste majorări vin şi din cauza modului incorect de privatizare", a adăugat ministrul.

În prezent, cel mai ieftin litru de benzină la Petrom costă în medie 5,16 lei, la LukOil, 5,25 lei, iar la Rompetrol - 5,30 lei. În ceea ce priveşte motorina, cel mai ieftin sortiment se vinde cu 5,15 lei la Petrom, respectiv cu 5,28 lei şi 5,32 lei la ceilalţi doi operatori.

REACŢII

Benzina provoacă îngrijorări în toată lumea

Evoluţia preţului carburanţilor constituie o necunoscută şi pentru Banca Naţională a României, căreia i-ar putea da peste cap prognoza de inflaţie în acest an, de sub 4%. Totuşi, scumpirea carburanţilor provoacă îngrijorări în toată lumea, nu numai în România.

Britanicii, de pildă, iau în calcul diminuarea accizelor, iar guvernul spaniol a decis reducerea vitezei maxime pe autostrăzi de la 120 la 110 kilometri/oră, pentru un consum mai mic. "Avalanşa" scumpirilor a prins proporţii după conflictele care au debutat în acest an în lumea arabă.

Totuşi, unii experţi din zona Golfului spun că aprecierea cotaţiei la petrol este doar o "reacţie psihologică" a pieţei, nu un dezechilibru al cererii şi ofertei.