Autorităţile vor trebui să intervină de urgenţă pentru a stăvili creşterea semnificativă anunţată de furnizori a facturilor la utilităţi pentru populaţie
Data de 1 aprilie ar putea aduce creşteri semnificative în facturile românilor, dacă statul nu va interveni. Este avertismentul lansat de Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, una dintre cele mai mari companii de utilităţi de pe plan local.
Potrivit acestuia, numai la gaze scumpirea ar putea fi de peste 10%. Creşterea ar putea veni în urma faptului că, de la 1 aprilie, statul, prin Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), nu va mai stabili preţul cu care furnizorii vor vinde către populaţie gazul. Sub controlul ANRE vor rămâne doar tarifele de transport şi distribuţie, dat fiind că aici vorbim de activităţi cu caracter de monopol.
Importuri mai scumpe
„În sectorul gazelor, vom înregistra probleme majore de la 1 aprilie. Dacă nu se va face nimic, presiunea pe preţul plătit de consumatorii finali va fi extrem de mare. Vorbim de creşteri de două cifre pentru consumatorii finali, dacă ANRE nu ia măsuri”, a spus Hajd i n jak, într-un interviu acordat Ager pres.
Reprezentantul E.ON a mai spus că preţurile din piaţă au crescut, în principal ca urmare a cotaţiilor petroliere. „Guvernul trebuie să intervină de la 1 aprilie, pentru că este clar că vor începe probleme”, a continuat şeful E.ON România. El a mai spus că se aşteaptă la o creştere a preţului de import, care, în România, este legat de cotaţiile petroliere. „Preţul petrolului este ridicat şi nu putem decât să vedem un trend ascendent”, a explicat el.
De asemenea şi la electricitate ar putea creşte facturile pentru populaţie, din cauza faptului că preţul energiei a fost extrem de ridicat pe bursa de profil. Pe parcursul lunii ianuarie, preţurile pe bursă au crescut foarte mult, ajungând la finalul lunii la peste 650 de lei pe MWh, nivelul dublu faţă de cel din primele zile ale anului. El recomandă ANRE să majoreze cota de energie pe care producătorii ieftini, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, o furnizează consumatorilor casnici.
Enel, bun de plată
Pe de altă parte, ieri a venit şi o veste foarte bună pentru români. Grupul italian Enel, care deţine circa o treime din piaţa de distribuţie a energiei din România, va trebui să plătească statului 401 milioane euro, a stabilit Curţtea de Arbitraj de la Paris. Litigiul a fost legat de răscumpărarea unui pachet minoritar din Electrica Muntenia Sud, la care Enel a devenit acţionar majoritar în 2007. Enel oferise 250 milioane euro pentru stingerea conflictului.