Scumpiri mai lente în mai

Inflaţia înregistrată luna trecută - de 0,49%, mai mică decât cea din aprilie, a avut la bază în primul rând mărirea preţurilor la alimente.

Scumpirile s-au mai temperat în luna mai faţă de aprilie. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), inflaţia de luna trecută a fost de 0,49%, în scădere faţă de cea din aprilie, când preţurile de consum au crescut cu 0,52%. În acelaşi timp, rata anuală a inflaţiei (inflaţia din mai 2008 comparată cu cea din mai 2007) a fost de 8,46%, în scădere faţă de cea din luna precedentă.

În aprilie, rata anuală a inflaţiei s-a plasat la 8,62%, aproape de nivelul maxim din ultimii doi ani, de 8,63%, atins în martie. În luna mai, la fel ca în aprilie, motorul inflaţiei l-au constituit alimentele, care s-au scumpit cu 0,53%. Dintre produsele alimentare cel mai mare avans l-au avut preţurile fructelor proaspete, de 5,98%, urmate de cel al uleiului (5,22%). Totuşi, o parte dintre alimente s-au ieftinit. Este cazul citricelor, al ouălor, al brânzei şi al laptelui. Serviciile se scumpesc din nou Pe locul al doilea în topul scumpirilor s-au situat mărfurile nealimentare. Preţurile acestora au avansat cu 0,47% în luna mai. Cele mai mari creşteri de preţuri în această categorie s-au înregistrat la combustibili (2,26%), maşini şi piese de schimb (0,33%) şi articole de galanterie şi mercerie (0,25%).

În luna mai s-au ieftinit ceasurile, aparatele audio-video, articolele sportive şi medicamentele. După ieftinirea înregistrată în aprilie, serviciile s-au scumpit din nou, cu 0,45% în luna mai. Preţurile serviciilor industriale au fost cu 1,07% mai mari, iar cele pentru serviciile de igienă şi cosmetică au crescut cu 0,97%. Niciunul dintre servicii nu s-a ieftinit luna trecută, potrivit INS. Inflaţia, în ţinta BNR Rata inflaţiei înregistrată în luna mai s-a încadrat în estimările băncii centrale, a declarat ieri Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. El a afirmat că ritmurile de creştere înregistrate la preţurile alimentelor sunt „evident slăbite“.

Însă „continuarea scăderii inflaţiei depinde şi de preţurile administrate“, a precizat şeful băncii centrale. El a declarat, luna trecută, că inflaţia va rămâne în afara ţintei până în trimestrul întâi din 2009, dar va începe să scadă destul de mult începând din această toamnă. BNR prognozează o inflaţie de 6% pentru 2008 şi de 3,5% pentru anul viitor. În acelaşi timp, Comisia Naţională de Prognoză anticipează pentru sfârşitul acestui an o inflaţie de 5,8%. Dacă vom avea un an agricol bun, vom avea o creştere economică peste estimarea oficială de 6%, consideră Mugur Isărescu.

„Pentru trimestrul doi nu vedem o creştere economică semnificativ mai mică decât în primele trei luni, iar anul s-ar putea încheia cu o creştere economică semnificativ peste 6%, dacă agricultura merge bine. Din agricultură ar putea veni o diferenţă de un miliard de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 1% din PIB“, a spus guvernatorul.