Prețul ridicat la gaze a adus mai multe afaceri în pragul falimentului. Conducerea Azomureş a transmis că a fost nevoită să oprească producţia de îngrăşăminte. Fermierii își vor pierde locurile de muncă.
Prețul gazului a crescut considerabil într-un timp foarte scurt. Pe 6 decembrie, preţul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 Euro/MWh, iar pe 15 decembrie, acesta a ajuns la 132 Euro/MWh.
“Instalaţiile şi echipamentele de producţie a îngrăşămintelor au început să fie oprite pe platforma Azomureş(…) Spre comparaţie, pe 6 decembrie, preţul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 Euro/MWh, pe 15 decembrie, preţul pentru gazele livrate în ianuarie era de 132 Euro/MWh.
De remarcat, la nivel european preţul gazului a continuat să crească, dar în România creşterea a fost şi mai pronunţată, iar decalajul pentru utilizatorii industriali din România se adânceşte“, a spus conducerea Azomureș.
Doar un miracol de sărbători îi mai poate salva
Azomureşul a declarat că nu își poate permite să vândă îngrăşăminte la preţuri mici distribuitorilor şi fermierilor. Aceștia sunt nevoiți să înțeleagă actuala situație sau să refuze orice fel de ofertă.
“Combinarea acestor efecte pe piaţa românească înseamnă că preţul îngrăşămintelor româneşti ar fi printre cele mai ridicate din Europa dacă costurile locale ale materiei prime principale, gazele naturale, ar fi transferate complet asupra produsului final. Este imposibil ca fermierii români să accepte astfel de preţuri şi, prin urmare, este imposibil ca Azomureş să opereze cu astfel de costuri“, a declarat CEO Azomureş, Harri Kiiski.
Conducerea Azomureş a declarat că instalaţiile de producţie de pe platformă se închid total până se va schimba ceva. Aceștia au mărturisit că nu își mai permit să le țină deschise.
“Planul tehnic de protecţie a instalaţiilor şi echipamentelor pentru perioada rece (winterization) este activat, angajaţii vor veni la serviciu şi sunt pregătiţi în orice moment să reia producţia dacă şi când condiţiile pieţei o permit. Această oprire nu reprezintă o revizie, singurele noastre activităţi vor fi mentenanţa locală şi pregătirea instalaţiilor pentru iarnă, dar vom încerca să gestionăm cât mai bine platforma până când situaţia de pe piaţa din România se va îmbunătăţi“, a mai spus Harri Kiiski.
Fermierii şi clienţii industriali sunt cei mai afectați de aceste schimbări și stau cu grija zilei de mâine. Conducerea companiei a mai mărturisit că nu a beneficiat de ajutor de la Guvern și nu mai speră la un miracol de sărbători.
“Fermierii nu ar trebui să sacrifice aplicarea de îngrăşăminte, deoarece o producţie foarte bună, realizată cu o fertilizare adecvată, este o investiţie corectă în contextul preţurilor ridicate ale cerealelor. Din păcate, această subvenţie va sprijini în cele din urmă importurile din alte ţări, deoarece producţia în România va înceta. În prezent, există restricţii la export din ţări precum Rusia, Turcia, Egipt şi China.
Azomureş nu a beneficiat de o schemă de ajutor financiar vizată pentru anul 2021. Plata ajutorului pentru anul 2020, în baza Ordonanţei 81/2019, a fost realizată abia la sfârşitul anului 2021“, a mai anunţat Azomureş, potrivit Impact.