Sculptorul roman Peter Jacobi va realiza Memorialul Holocaustului din Bucuresti

Stabilit in Germania din 1970, Peter Jacobi, a castigat, in 2006, un concurs organizat de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania pentru a ridica, in centrul Capitalei, Memorialul Holocaustului. Constructia acestuia va incepe in acest an.

Lucrarile de constructie vor demara in acest an, iar bugetul prevazut de autoritati va fi de aproximativ 5 milioane de lei.

Artistul Peter Jacobi a declarat, cu privire la acest proiect, ca este preocupat de "aproape 3 decenii de tematica memorialelor. Din 1979 lucrez cu notiunea Timpului, cu vizualizarea trecerii timpului, asa cum este si in cazul Memorialului Holocaustului. Imaginea creata de un artist este, desigur, cea mai libera si independenta de evenimentul istoric. Ea este o imagine care nu poate fi obtinuta pe alta cale. Dar care este tot atat de valabila ca si interpretarea unui istoric.”

Nascut la Ploiesti in 1935, Jacobi a emigrat in Germania in 1970, la noua ani dupa ce a absolvit Institutul de Arte Plastice din Bucuresti. La scurt timp, a primit premiul Bienalei de la Sao Paulo (1973), iar in 1974 a fost laureat cu premiul fundatiei Lewis Comfort Tiffany, din New York.

Dupa anii '90, artistul revine in Romania cu diferite proiecte. Dintre acestea, cel mai important de pana acum a fost evenimentul din 2002, cand Muzeul National de Arta a Romaniei i-a gazuit o expozitie retrospectiva. Cu aceasta ocazie, Peter Jacobi a primit din partea Academiei Romane premiul Ion Andreescu.

Recunoscut atat ca sculptor, cat si ca fotograf, Jacobi a organizat in noiembrie 2007, la Muzeul National de Istorie a Romaniei, o expozitie de fotografie intitulata "Peregrin prin Transilvania", ce a ramas deschisa publicului pana pe 13 ianuarie 2008.  

Acest eveniment, dedicat salvarii monumentelor patrimoniale, a reprezentat un proiect al artistului ce a durat doi ani si s-a finalizat cu sute de fotografii realizate in satele sasesti din Transilvania.  

Profesor in cadrul Universitatii de Arte Aplicate din Pforzheim, Jacobi s-a remarcat in cadrul comunitatii artistilor gratie talentului de sculptor. Lucrarile sale prezinta influente ale stilului Brancusi, astfel ca operele sale promoveaza un ideea simplificarii formelor traditionale, incarcate cu mesaje mult mai puternice.

In ceea ce priveste proiectul din centrul Bucurestiului care va purta semnatura artistului, acesta va fi amplasat in zona Lipscani. Monumentul va fi format din sapte corpuri distincte, dintre care o parte vor fi amplasate sub nivelul solului.  

Conform machetei realizata de Peter Jacobi, "memorialul propriu-zis este o sculptura ca o casa, insa este detasata de ideea de bloc. Va avea o inaltime de circa sapte metri, o latime de noua-zece metri si o adancime de circa 15 metri“, declara artistul citat de Mediafax.

In afara de acesta, in spatiul destinat monumentului vor mai fi incluse sculpturi mai mici reprezentand "Steaua lui David",

"Roata tiganilor" si un zid de 300 mp, pe care vor fi inscrise texte cu tema Holocaustului.

In cadrul interviului acordat agentiei de presa Mediafax in 2006, Jacobi a descris proiectul ca fiind o vizualizare trecerii timpului: "Podeaua va fi acoperita cu placi de granit negru polisat, iar peretii din jur cu placi de granit gri polisat. Pe podea se va afla o «oglinda de apa», astfel incat lumina soarelui sa deseneze modele complexe de linii si umbre“, a adaugat artistul.

Jocul de lumini si umbre va sublinia miscarea si implicit, ideea de "trecere a timpului. In mod automat, ne gandim la timpul vietii care trece – la viata cu un sfarsit prematur a evreilor incarcerati in timpul Holocaustului", a mai subliniat sculptorul.

Expozitii personale si de grup (selectie):

> 1965 (Bucuresti) „Peter Jacobi”, Galeria Simeza;  > 1976 (Kyoto), „Fiber Works, Europe and Japan” Muzeul de Arta Moderna; > 1971 (Milano)  Galleria del l'Ariete; > 1977 (Tokio), Muzeul de Arta Moderna; > 1978 (Zuerich) Muzeul Bellerive; > 1980 (Melbourne) Galeria Nationala Victoria Perth, Australiei; > 1981 (Detroit) Institutul de Arte Chicago; > 1984 (Paris) Muzeul de Arta Moderna; > 1993 (Bucureşti) "Peter Jacobi, Sculptura si Fotografie"; > 1993-'94 (Cluj-Napoca) Muzeul National de Arta; > 1996 (Bratislava) "Month of Photography"; > 2002 (Bucuresti) Expozitie retrospectiva Peter Jacobi, Muzeul National de Arta al Romaniei; > 2004 (Bucureşti) Expozitie de deschidere a Muzeului National de Arta Contemporana; > 2006 (Beijing) Selectie finala pentru Gradina de Sculptura a Jocurilor Olimpice.