Poveştile clasice supravieţuiesc internetului şi cărţilor cu monştri, cu un pic de ajutor din partea pă- rinţilor.
La Târgul de carte pentru copii „Minilibri“, deschis de joi la Teatrul „Ion Creangă“, „Scufiţa Roşie“ sau „Gulliver în Ţara uriaşilor“ fac încă vânzare la standuri. „Părinţii sunt atraşi mai mult de cele clasice. Marea majoritate a copiilor nu prea sunt interesaţi de carte, sunt aşa de puţini care vor să citească...“, spune vânzătoarea de la standul Flamingo GD, care estimează că în prima zi a târgului a dat în jur de 40 de cărţi. Vrea să înveţe „dragoneza“
Luciana se învârte de zor în jurul rafturilor de la Editura Corint Junior, ia câte o carte şi o „revendică“ bucuroasă. Are 8 ani, citeşte deja singură. Ar vrea acum să înveţe „dragoneza“, a găsit o carte despre asta. „Îmi trebuie“, spune scurt fetiţa. Mama ei mai are în sacoşă „Cum să fii o prinţesă adevărată“ şi un album despre muzica lui Mozart, în prezentare pentru copii - ambele la mare căutare şi în prima zi.
Pe măsuţa din faţă mai zac poveştile despre „Vampiraţi - demonii oceanelor“ şi „Familia Puhoi la şcoală“. Victor Japorojanu şi fiica sa Cristina au căutat şi ei poveşti - „majoritatea clasice“ -, au luat şi un puzzle. „Citeşte deja. Are şi calculator, de toate, îi plac jocurile. Îi mai place desenele animate de la televizor, e uşor pentru ea, pentru că primeşte totul de-a gata. Nu o lăsăm aşa de mult însă. Îi dozăm timpul, pentru că ce e prea mult strică“, spune părintele. Cristina răsfoieşte o carte colorată, o întrebă m ce-i place. E puţin plictisită, zice că nu prea-i place să citească. Vedetele stau la poveşti Unul dintre organizatorii târgului, Roxana Avram de la Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională, remarcă prezenţa mare a vizitatorilor - în jur de 1.000 în prima zi, dar şi pericolele ce-i pândesc pe copii. „Ar trebui ca părinţii să le citească celor mici încă de când se nasc. Până la 3 ani se formează 70% din structurile neuronale ale copiilor, şi tocmai aceasta este vârsta la care părinţii neglijează acest tip de cărţi“, remarcă ea. La Târgul „Minilibri“, ce se va încheia mâine, sunt prezente nouă edituri. Până să se bucure acasă de poveşti, cei mici vor putea asculta unele în lectura vedetelor: astăzi, este rândul „Magicianului“ Marian Râlea şi al lui Teo, iar duminică - al Alexandrinei Halic, Ancăi Zamfirescu, Ioanei Moldovan, precum şi al lui Ciprian Dinu şi Şerban Huidu. PENTRU COPII Cărţi de succes la Târgul „Minilibri“ > Stella Gurney, „Cum să fii o prinţesă adevărată“, Ed. Corint Junior, 2007 - preţ: 45 lei; > Ernst A. Ekker, „Mozart - un album muzical“, Ed. Corint Junior, 2007 - preţ: 29,9 lei; > Jonathan Swift, „Gulliver în ţara uriaşilor“, Ed. Flamingo GD, 2007 - preţ: 29,9 lei; > Rudyard Kipling, „Cărţile junglei“, Ed. Teora, 2007 - preţ: 7,8 lei; > „125 de întrebări şi răspunsuri despre natură“, Ed. Teora, 2007 - preţ: 4 lei;