Scrumiere în mijlocul drumului

Fumătorii de pe Bega îşi pot stinge chiştoacele în scrumiere stradale speciale.

În timp ce fumatul în locuri publice închise este interzis în tot mai multe ţări europene, în oraşul de pe Bega acest viciu nu este atât de hulit de autorităţi. Primăria Timişoara a umblat la buget şi a montat zilele trecute un set de scrumiere speciale în centrul oraşului. Deşi niciunul dintre capii municipalităţii nu se declară fumător înrăit, ei au scos în principalul loc de promenadă al oraşului, Piaţa Victoriei, nu mai puţin de 20 de scrumiere speciale. Asigurate contra furtului

Noile obiecte de mobilier stradal sunt confecţionate din metal, au culoarea verde şi poartă stema primăriei. Cu o înălţime de circa un metru, scrumierele sunt asigurate contra furtului, adică sunt prinse cu şuruburi în pavaj. Argumentul invocat de conducerea administaţiei locale este simplu: fumătorii nu vor mai avea de acum nicio scuză să arunce chiştoacele pe trotuar. În acest sens, ei au alocat din buget circa 8.000 de lei, iar acesta este numai începutul.

Potrivit purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Flavius Boncea, primăria va mai cumpăra astfel de scrumiere pentru a fi montate prin oraş. Chiar dacă uneori le va scăpa câte un chiştoc pe lângă scrumieră, fumătorii consideră iniţiativa una fericită. Pe de altă parte, nefumătorii sunt revoltaţi că banii lor din buget sunt risipiţi pe un „moft“. „Nu mi se pare în regulă să se ia de la buget pentru o categorie restrânsă de oameni. Cu aceşti bani se putea face ceva util întregii comunităţi“, spune Anca Florea, o pensionară care recunoaşte că în viaţa ei nu a pus gura pe o ţigară.

Ce nu ştiu toţi contribuabilii este că, dacă se încăpăţâna, primăria putea avea un buget separat pentru investiţiile destinate fumătorilor. Este vorba depre o hotărâre de consiliu local, emisă acum şase ani şi modificată de două ori în sensul creşterii cuantumulului amenzilor. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Comunitare, Dana Galbenu, „aruncarea de chiştoace de ţigări, hârtii, ambalaje, resturi alimentare sau nealimentare, scuipatul şi consumul de seminţe pe domeniul public se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei“. Pe de altă parte, se pare că nimeni nu a încălcat această hotărâre sau nu a putut fi prins în flagrant, din moment ce niciun fumător nu a fost amendat.