Dintre filmele de Oscar din 2006, astazi are premiera, in Bucuresti, cel de-al 17-lea care ruleaza la noi - "Scrisori din Iwo Jima" -, regizat de Clint Eastwood.
La acest film a lucrat si Paul Haggis, scenaristul peliculei „Million Dollar Baby”/”O fata de milioane”, care i-a adus regizorului, in urma cu doi ani, cel de-al doilea Oscar. Lansat pe 20 decembrie, filmul a avut incasari mai mari (peste 43 de milioane de dolari) in alte tari decat SUA (aproape 12 milioane de dolari).
Pentru acest film, Eastwood s-a inspirat din povestea de pe insula Iwo Jima din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Aici au murit 20.000 de japonezi si 7.000 de soldati americani. Lungmetrajul castiga insa mult prin subtilitatea si dramatismul cu care trec pe ecran lectiile de razboi.
Japonezii nu se predau
Soldatii japonezi stiu ca n-au nicio sansa de a castiga. Asa cum au fost invatati, se sinucid atunci cand considera ca nu mai pot face nimic impotriva armatei inamice, insa, in timp ce scot cuiele grenadelor, unii incep sa planga asemenea unor copii. Generalul Kuribayashi (Ken Watanabe, care a jucat si in „Ultimul samurai”) si baronul Nishi (Tsuyoshi Ihara) au avut prieteni americani inainte de razboi.
Cu aceste amanunte, filmul ataca si problema patriotismului ce pare uneori de-a dreptul gol si absurd. Singurul care-i poate da un sens este chiar dorul de familie pentru ca, de fapt, ei lupta cu gandul la casa, unde trimit mereu scrisori, asemenea americanilor. Desi l-a preferat pe „Volver” al lui Pedro Almodovar, caruia „Scrisori din Iwo Jima”, jucat in japoneza, i-a suflat Globul de Aur pentru Cea mai buna productie intr-o limba straina, criticul Alex.
Leo Serban ii recunoaste lui Eastwood calitatile. „A facut un film sensibil si plin de intelegere a povestilor de razboi japoneze. M-a impresionat baronul Nishi pentru ca avea acel cavalerism de moda veche a la Jean Renoir in "Marea iluzie”, explica criticul.