Scriitor roman pentru America

Editura americana Harcourt i-a oferit romanului Filip Florian un contract pentru drepturile de publicare a cartii sale de debut, "Degete mici", in intreaga lume.

Ceea ce inseamna ca orice alta editura straina va dori sa publice romanul trebuie sa cumpere drepturile de la Harcourt.

Pentru Germania, Elvetia si Austria insa, Editura Suhrkamp ii solicitase deja drepturile de autor inca din decembrie 2006. Agenta literara Simona Kessler, care il reprezinta pe prozator, precizeaza ca "Degete mici" va aparea in spatiul germanic cel mai probabil in toamna lui 2008. Acum, Kessler reprezinta pentru prima oara un scriitor roman in strainatate.

Germanii l-au cerut primii

Traseul german al cartii lui Filip Florian a inceput, dupa cum povesteste autorul, in ianuarie 2006, cu o lectura la Goethe Institut in Bucuresti. Organizatoarea evenimentului, Oana Grunvald, il solicitase pe traducatorul german Georg Aeskht sa pregateasca pentru lectura 30 de pagini din "Degete mici". Acestuia i-a placut fragmentul atat de mult incat l-a trimis la Suhrkamp.

Editorii americani de la Harcourt au reactionat la fel de bine la "Degete mici". "Oferta a venit in ianuarie de la Drenka Willen, editoarea lui Octavio Paz, Günter Grass, Jose Saramago, daca ar fi sa-i numesc doar pe cei premiati cu Nobel", povesteste agenta.

Ca sursa a succesului de care se bucura "Degete mici", criticul Dan C. Mihailescu descopera in roman "scena ambigua in care etajele Memoriei si tragedia comunismului romanesc nu se striga tezist, ci se insinueaza prin toti porii scriiturii".

CV

Premiat pentru debut

> Filip Florian s-a nascut la Bucuresti, in 1968, si traieste in prezent la Sinaia

> a fost reporter special la "Cuvantul" (1990-1992), apoi redactor la Europa Libera si corespondent al Deutsche Welle (1995-1999)

> a publicat proze scurte in "Romania literara", "Luceafarul" si "Cuvantul"

> romanul "Degete mici" (Polirom, 2005) a luat in 2006 Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor si, in 2005, pe cel oferit de revista "Romania literara"

> a mai publicat "Baiuteii" (Polirom, 2006), scris impreuna cu fratele sau, Matei Florian.

Secretul succesului

Cinci ani de "sihastrie"

In "Degete mici", un oras romanesc de munte din zilele noastre este bulversat de descoperirea unor oase, asupra carora planeaza indoieli sumbre cum ca ar apartine unei gropi comune din anii ‘50.

Cealalta varianta ar fi ca s-a descoperit un vechi castru roman. Politica, povestile de dragoste, cele fotbalistice, toate se aduna in jurul acestei dileme. Ca sa scrie romanul "Degete mici", pe care l-a terminat in 2004, Filip Florian s-a retras timp de cinci ani la o casa a familiei, la Sinaia.