Un informatician are o predicție îngrozitoare despre noul plan al lui Mark Zuckerman: metaversul ar putea schimba structura realității în care trăim.
În esență, realitatea augmentată (AR) și metaversul sunt tehnologii media care urmăresc să prezinte conținutul în cea mai naturală formă posibilă - prin integrarea perfectă a imaginilor, sunetelor și chiar sentimentelor simulate în percepția noastră asupra lumii reale din jurul nostru.
Ca să înţelegeţi mai bine: Într-o lume augmentată (AR), pur și simplu mersul pe stradă va deveni o amalgamare sălbatică a fizicului și a virtualului, îmbinate atât de convingător încât granițele vor dispărea în mintea noastră.
Louis Rosenberg, un informatician și dezvoltator al primului sistem AR funcțional la Laboratorul de Cercetare a Forțelor Aeriene, a scris un articol unde a avertizat că metaversul - o lume captivantă VR și AR dezvoltată în prezent de Compania cunoscută anterior ca Facebook - ar putea crea ceea ce sună ca o distopie cyberpunk reală.
„Sunt îngrijorat de utilizările legitime ale AR de către furnizorii puternici de platforme care vor controla infrastructura”, a scris Rosenberg în eseu. Dacă este folosit necorespunzător, metaversul ar putea fi mai dezbinător decât rețelele sociale și o poate fi o amenințare insidioasă la adresa societății și chiar a realității în sine.
Se urmăreşte distrugerea realității
Printre preocupările lui Rosenberg se numără faptul că terții ar putea introduce „straturi de filtrare plătite” care să permită anumitor utilizatori să vadă etichete specifice asupra oamenilor din viața reală. Aceste etichete pot pluti deasupra capului fiecărei persoane, de exemplu, și pot oferi informații despre ele.
„Și foloseşte acel strat pentru a eticheta persoane cu cuvinte îndrăznețe, precum „Alcoolic”, „Imigrant”, „Ateu” sau „Rasist” sau chiar cuvinte mai puțin încărcate precum „Democrat” sau „Republican”, a spus el. „Suprapunerile virtuale ar putea fi concepute cu ușurință pentru a amplifica diviziunea politică, a ostraciza anumite grupuri, chiar și a genera ura și neîncrederea”, scrie informaticianul.
Vom deveni complet dependenți de straturile virtuale de informații proiectate în jurul nostru
Acest lucru ne va lăsa din ce în ce mai susceptibili la manipulări și distorsiuni din partea celor care își pot permite să tragă sforile. Dacă nu suntem atenți acum, AR ar putea fi folosit cu ușurință pentru a fractura societatea, împingându-ne din propriile noastre bule de informații în propriile noastre realități personalizate, consolidându-ne și mai mult punctele de vedere și cimentându-ne diviziunile, chiar și atunci când stăm față în față cu ceilalți, în ceea ce se simte ca sfera publică, a mai scris expertul în articolul său.
Ideea este că metaversul ar putea crește până la un punct în care să afecteze în esență fiecare fațetă a vieții noastre și ar fi aproape imposibil pentru majoritatea să plece. Asta înseamnă că toți am fi expuși în mod constant la orice realitate falsă pe care terții ar dori să ne arate, deoarece ar exista o suprapunere AR peste tot.
Nu uitaţi de aceste câteva concluzii extrem de importante:
- Rețelele sociale manipulează realitatea prin filtrarea a ceea ce ne este permis (sau nu) să vedem.
- Trăim vremuri periculoase, deoarece prea mulți oameni folosesc rețelele sociale pentru a răspândi neadevăruri și pentru a promova diviziunea.
- Realitatea crescută și metaversul au potențialul de a amplifica aceste pericole la niveluri de neînțeles.