Școlile trebuie să rămână deschise pentru elevi, pe toată durata anului școlar, indiferent de evoluția pandemiei de coronavirus.
Secretarul general adjunct al Partidului Mișcarea Populară, Ioana Constantin, susține că școlile trebuie ținute deschise „până la capăt”. Într-un material pe care l-a publicat pe blogul său, Ioana Constantin arată că deschiderea unităților școlare pentru elevi, este cea mai bună veste de la începutul pandemiei.
Potrivit articolului pe care l-a publicat pe blogul său, ioanaconstantin.ro, închiderea școlilor în pandemie și trecerea la sistemul de educație online nu a făcut decât să adâncească criza abandonului școlar. Aceasta este o problemă cu care sistemul de educație din România se confrunta și înainte de apariția COVID.
„Copiii României nu au mai făcut școală în mod real în ultimul an. Școala online nu a fost școală, indiferent cât s-au străduit părinții și dascălii. Închiderea școlilor a frânt destine inocente, a închis uși pentru mulți copii. Indiferent de unele declarații oficiale, în fiecare casă e o poveste. În fiecare casă, sunt neajunsuri. În fiecare casă, e bucurie sau suferință.
Nu vom știi niciodată ce efecte a avut în mod real închiderea școlilor pentru copiii României, mai ales pentru cei din rural, mai ales pentru cei din familii defavorizate. Închiderea școlilor în pandemie a adâncit și mai mult abandonul școlar timpuriu, unde România era deja în topul european”, a scris Ioana Constantin.
Efectele devastatoare ale școlii online
Politicianul PMP a precizat că efectele pe care le-a produs școala online au fost devastatoare pentru pentru copiii români. Cu atât mai mult cu cât mulți nu au avut acces la internet sau la dispozitive electronice.
Efectele «școlii online» au fost devastatoare. Cel puțin 200.000 de copii nu au avut acces la școală pentru că nu au avut Internet sau un telefon sau un laptop. 16.500 de elevi au rămas corigenți numai în clasa a VIII-a. În anii trecuți, aveam 15.000 de elevi pentru toți anii de școală. Nu sunt cifre, sunt destine frânte. Iar acestea sunt numai datele oficiale, date la care se adaugă toți copiii care au unul sau amândoi părinții plecați la muncă în străinătate. Școala e pentru toți acești copii lumină”, a mai scris în articolul său Ioana Constantin.
Politicienii trebuie să direcționeze resursele spre educație
Potrivit spuselor sale, politicienii ar trebui să direcționeze majoritatea investițiilor în sistemul de educație, așa cum fac cele mai multe state dezvoltate.
„Educația e baza oricărei societăți, aici trebuie să ne ducem investițiile și toată priceperea. Țările puternice au investit masiv în educație și cercetare, de aici începe viitorul. În toată isteria răfuielilor politice, cei care guvernează azi ar fi trebuit să înțeleagă ce responsabilitate uriașă au față de copii și dascăli, aici trebuiau concentrate cele mai multe resurse. Școlile trebuie ținute deschise întreg anul școlar. Sunt șansa la un viitor bun a tuturor copiilor!”, a concluzionat politicianul PMP.