Şcoala gratuită costă şi 4.500 de lei pe an pentru un copil

Fondul clasei, paza, hainele, rechizitele sau cadourile oferite profesorilor de sărbători îi fac pe părinţi să scoată din buzunar sume mari pentru învăţământul de stat, care ar trebui să fie gratuit.

Educaţia în România nu e gratuită, oricât de mult ar încerca să sublinieze asta Constituţia. Cu atât mai mult, în plină criză economică, să-ţi trimiţi copilul la şcoală înseamnă sacrificii de neînchipuit pentru mulţi părinţi, educaţia devenind astfel "un produs de lux".

1.500 de lei pe an, în medie

Potrivit unui studiu realizat de organizaţia "Salvaţi Copiii", un părinte trebuie să cheltuiască, în medie, aproape 1.500 de lei pe an pentru a-şi ţine copilul la şcoală, dar aceste "costuri ascunse" pot depăşi chiar 4.500 de lei în anumite cazuri. Sunt bani plătiţi de părinţi pe lângă taxe şi impozite, sume pentru care nu primesc vreo chitanţă.

"Şi sandviciul pe care ni-l face mama în fiecare zi, şi transportul până la şcoală, toate costă. O altă problemă sunt hainele şi aţi putea spune că o soluţie e uniforma, dar şi aceasta costă. Manualele sunt din ce în ce mai diversificate, iar pentru unele trebuie să plătim (...). Vine cineva să ne întrebe dacă mai frecventăm şcoala? Nimănui nu-i pasă şi asta trebuie să schimbăm", rezumă totul, cu un aer serios, Mihai, un elev de clasa a VII-a, care a participat la studiu.

La toate acestea se adaugă însă banii pentru meditaţii, rechizitele, taxa pentru paza şcolii sau cadourile oferite dascălilor cu ocazia fiecărui eveniment important de peste an.

Situaţia e cu atât mai dramatică cu cât România aloca, în 2006, cea mai mică sumă din Europa pentru un elev, doar 1.500 de euro/an, în timp ce media UE era de 5.700 de euro/an. Bulgaria aloca 2.100 de euro/an, mai mult decât noi, dar la mare distanţă de Luxemburg - 14.000 de euro/an.

"PREŢUL" PLĂTIT DE STAT ANUAL

Educaţia unui copil, cât un telefon mobil

Din sumele alocate anual de stat educaţiei, după ce sunt achitate salariile profesorilor, mai râmân doar în jur de 970 de lei (sumă cu care poate fi achiziţionat un telefon mobil, spre exemplu) pentru a acoperi nevoile fiecărui copil, arată raportul "Salvaţi Copiii".

"Aşa se face că un părinte este nevoit să mai scoată din buzunar încă o dată şi jumătate în plus faţă de suma alocată de stat", arată Gabriela Alexandrescu, preşedintele "Salvaţi Copiii".

Săracii elevi săraci

Diferenţele de "preţ" se adâncesc atunci când se face o comparaţie între mediul rural şi cel urban. Astfel, meditaţiile sunt de aproape trei ori mai scumpe la oraş, în timp ce preţul transportului pentru elevii de la sate este mai mare de aproape două ori decât pentru cei din mediul urban.

Concret, în marile oraşe, părinţii ajung să plătească într-un an, doar pentru meditaţii, şi colosala sumă de 5.000 de lei.

"Am avut norocul să locuiesc în mai multe ţări din lumea asta: Franţa, Germania, SUA şi Japonia. Meditaţii se fac în toată lumea, sunt o realitate a fiecărei ţări. Problema e că la noi se dau într-un cadru nestructurat", a arătat ministrul educaţiei, Daniel Funeriu.

Acesta a subliniat că, pentru a mai uşura povara părinţilor, ministerul va oferi, în această lună, rechizite şcolare pentru 670.000 de elevi cu o situaţie materială precară.

Fondul clasei, un rău necesar

În ceea ce priveşte mult discutatul "fond al clasei", în jur de 43% dintre părinţi susţin că "e o contribuţie obligatorie". "E adevărat că nu-mi bagă nimeni mâna în buzunar. Dar, în acelaşi timp, nu-ţi poţi trimite copilul să înveţe într-o clasă neigienizată. Ne-am săturat să plătim detergenţi", a spus revoltată Mihaela Gună, preşedinta Organizaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Cu toate acestea, aproape 71,5% dintre părinţi au admis că sunt abonaţi la acest fond. În plus, mare parte dintre ei au arătat că şcoala are ultimul cuvânt atunci când se pune problema administrării banilor.

Această cotizaţie se cheltuieşte pe reparaţii şi renovarea unităţii de învăţământ, pe produse de birotică şi papetărie şi pe acordarea de burse de merit. "Statul acordă 966 de lei pentru cheltuielile de şco la rizare ale copiilor, în afară de banii pentru salariile profesorilor. Pe lângă asta, un părinte mai pune încă o dată şi jumătate.“ GABRIELA ALEXANDRESCU, preşedinte "Salvaţi Copiii"

1.570 de lei scot, în medie, din buzunare, în fiecare an, părinţii unui elev care învaţă în mediul urban

1.370 de lei este suma anuală pe care trebuie să o plătească, în medie, părinţii unui copil din mediul rural

CHELTUIELI NEOFICIALE

Care sunt costurile medii ale unui an de şcoală