Scleroza multiplă, boala autoimună care atacă încet, dar sigur, sistemul nervos central

Mai mult de 2,3 milioane de persoane sunt afectate de scleroză multiplă la nivel mondial, iar cele mai multe dintre aceștia au între 20 și 40 de ani. Dacă vorbim despre România, scleroza multiplă afectează peste 7.500 de persoane, dintre care 70% sunt femei.

În fiecare an sunt depistați peste 900 de pacienți, iar 74 dintre ei pierd, din nefericire, lupta cu boala, în contextul în care, un pacient cu scleroză multiplă trăiește, în medie, cu zece ani mai puțin decât o persoană sănătoasă.

Potrivit specialiștilor, scleroza multiplă este văzută ca o boală autoimună, cronică și inflamatorie, care atacă încet, dar sigur, sistemul nervos central. Este de menționat și faptul că, în prezent, nu există vindecare pentru această patologie, iar asta pentru că nimeni nu cunoaște cu exactitate care sunt cauzele ce declanșează boala. În încercarea de a se găsi o soluție curativă au fost studiate alimentația, vaccinurile și aportul de substanțe hormonale, dar fără un rezultat concludent până acum. Se crede însă că fumatul și stresul ar fi doi factori de risc majori în apariția sclerozei multiple.

Printre cele mai întâlnite simptome ale acestei patologii sunt: tulburări de vedere, oboseală extremă, slăbiciune musculară, durere, amorțeala picioarelor și mâinilor, tulburări motorii și dificultăți de vorbire, toate acestea ducând în final la dizabilitate fizică permanentă. Diagnosticul este, însă, destul de complex și presupune asocierea mai multor semne clinice și paraclinice, care se stabilesc în urma unui examen neurologic și RMN, care scoate în evidență anumite leziuni.

Pacient pentru o zi

Societatea Română de Neurologie a lansat la sfârșitul săptămânii trecute, în premieră, proiectul „Când ușor devine greu. Scleroza Multiplă”. Astfel, un local din Capitală a devenit, pentru câteva zile, casă pentru toți cei care au vrut să experimenteze pe propria piele provocările cu care se confruntă pacienții afectați de această boală autoimună. Mesajul a fost unul simplu, dar totodată emoționant. „Vino să vezi și să simți cum lucrurile aparent simple devin complicate”. Cei prezenți în perioada 31 mai – 2 iunie, la acest eveniment, au simțit pe propria piele simptomele sclerozei multiple, prin ochelari și mănuși tactile care le-a permis acest lucru. Simptomele au fost, de asemenea, transpuse prin artă, prin intermediul unei picturi murale de 120 mp, care a fost realizată special pentru acest eveniment de către artistul stradal Saddo.