Europarlamentarul român Laurențiu Rebega, vicepreședinte al Grupului naționalist Europa Națiunior și Libertății din Parlamentul European, a cerut ”sa lăsăm deoparte o corectitudine politică prost înțeleasă” în cazul Berevoești, pentru că ”toată lumea știe acum că „afacerea” a fost derulată de un clan țigănesc”.
Rebega a scris pe blogul său personal că ”a spune acest adevăr nu este o discriminare! Tocmai a NU spune acest lucru va genera rasismul și xenofobia latente care îi afectează pe cetățenii romi cinstiți. Cer, de aceea, partidelor și ONG-urilor rome să fie primele care să admită această realitate, să o condamne și să acționeze împotriva ei!”
Europarlamentarul consideră că situația sclavilor de la Berevoești ”este cel mai grav fapt petrecut în România de la Revoluție și Mineriade. Dar, dacă mineriadele au fost evenimente artificiale, manevrate deliberat de diverse servicii secrete, “Cazul Berevoești” este o tumoare care a apărut, oricât ar fi de dur cuvântul, natural! A apărut din cauze endemice: sărăcie, destructurare socială, violență, dispariția educației și a spiritului comunitar. Pe scurt, este un fenomen de de-civilizare!”
Rebega atrage atenția că acesta nu este singurul caz și face și un calcul: ”Câte sate cu aceleași caracteristici socio-economice și educaționale sunt în întreaga țară? Câte cartiere sau ghetouri urbane similare există? Dacă luăm cifra minimă de 2.000 și considerăm, în medie, că în fiecare asemenea comunitate există 10 persoane în situația de sclavie de facto, ajungem la concluzia că în România de azi există minim 20.000 de sclavi! O valoare medie ar urca însă imediat la 80.000, cifră confirmată și de cel mai recent raport “Global Slavery”, realizat de Walk Free Foundation! Aceste date nu se regăsesc în statisticile noastre, pentru că lanțul complicităților locale le ocultează!”
La fel de grav însă este și faptul că ”această dramă fără precedent s-a petrecut cu complicitatea autorităților și în tăcerea comunității majoritare”, mai spune Rebega.