Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi, la Chişinău, că Ucraina şi aliaţii săi sunt încă "foarte departe" de a fi capabili de a asigura pacea în această ţară, dar a adăugat că orice viitoare garanţii occidentale pentru Ucraina trebuie să fie diferite de statutul de membru NATO,
Dată fiind situaţia actuală, nu este vorba despre aderare... Cu toţii trebuie să ne concentrăm pe cum putem să sprijinim Ucraina individual", a declarat Scholz în cadrul unei conferinţe de presă de după încheierea summitului Comunităţii Politice Europene (CPE) de lângă Chişinău.
Întrebat despre posibilele garanţii de securitate care ar putea fi furnizate Ucrainei, Scholz a afirmat: "Trebuie să fie concepute într-un asemenea mod încât să asigure Ucrainei securitatea de care are nevoie în contextul pericolului de a fi atacată şi să stabilizeze ţara în acelaşi timp (...)".
Mai devreme în cursul zilei de joi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat cauza aderării ţării sale la NATO şi a cerut statelor membre să ia o decizie clară privind primirea sau nu a Ucrainei în Alianţă.
Se cer garanții de securitate pentru Ucraina
El a spus că Ucraina doreşte garanţii de securitate dacă aderarea la NATO nu este posibilă pentru moment, dar a insistat că garanţia de securitate cea mai bună este apartenenţa la NATO.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că Ucraina are nevoie să primească garanţii de securitate clare şi puternice la summitul NATO din Lituania din luna iulie, relatează Reuters.
Summitul de la "Vilnius trebuie să trimită un mesaj clar Ucrainei şi ucrainenilor. Sunt pentru garanţii de securitate puternice, concrete, foarte clare", a declarat Macron presei după încheierea summitului Comunităţii Politice Europene (CPE) de la Chişinău. El a adăugat că va purta convorbiri cu cancelarul german Olaf Scholz pe această temă la Potsdam, pe 7 iunie.
Ce a transmis Volodimir Zelenski
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus anterior jurnaliştilor că vrea garanţii clare de securitate dacă ţara sa nu va adera la NATO pe termen scurt.
"Vrem să dăm Ucrainei o perspectivă pe termen lung. Este imperativ ca summitul de la Vilnius să acorde aceste garanţii imediate", a mai spus Macron. El nu a explicat ce fel de garanţii doreşte, dar a spus că trebuie să fie între garanţiile de securitate de care beneficiază Israelul şi calitatea de membru deplin al NATO, conform Agerpres.