Schiţa viitorului: tot mai mulţi consumatori îţi vor produce singuri energia, iar stocarea electricităţii va fi de bază

Tehnologiile avansează foarte repede, aşa că peste 3-5 ani chiar şi energia produsă din panouri fotovoltaice stocată în baterii ar putea fi mai ieftină decât cea din reţea, a declarant astăzi Einari Kisel, manager regional pentru Europa la Consiliul Mondial al Energiei.

În prezent, românii nu apelează la această tehnologie, care, nefiind subvenţionată este foarte scumpă. “E nevoie de o schimbare a subvenţiilor pentru regenerabile, aceasta va fi marea provocare pentru guverne”, a mai spus expertul, prezent la FOREN 2016.

Mănăstirile, foarte active pe partea de autoproducţie

La rândul său, Viorel Gafiţa, director general al companiei Romelectro, crede că stocarea energiei se va dezvolta de la sine, pentru siguranţa în alimentare, aşa cum au apărut depozitele de gaze sau de energie termică.

“Stocarea este o necesitate, atât timp cât resursele regenerabile (care au o pondere tot mai mare în consum- n.red.) sunt imprevizibile şi trebuie să asiguri predictibilitate în alimentare. Producătorii şi industria energetică trebuie să se uite la consumatori, pentru că ei sunt motorul. Dacă ei consideră că alimentarea centralizată nu-i mai satisfice, atunci se vor orienta spre autoproducţie şi stocare, ca să-şi asigure energia”, a spus Gafiţa.

Potrivit acestuia, de aceea s-au şi debranşat atâţia români de la sistemul centralizat de încălzire în favoarea centralelor individuale, ca să aibă siguranţă în aprovizionarea cu căldură şi pentru preţuri competitive.  

La fel e şi la electricitate: “În Germania nu există hambar într-o fermă să nu aibă un panou fotovoltaic, fie cu baterie de stocare, fie livrează în reţea direct energia. Dar acolo e o schemă foarte simplă. În România, chiar dacă vrei să îţi pui un panou pe casă sau să construieşti un parc fotovoltaic, reglementările şi paşii de parcurs sunt aceiaşi”.  Potrivit lui Gafiţa, mănăstirile sunt cei mai activi pe partea de autoproducţie de energie, fie fotovoltaică, fie prin microhidrocentrale: “Sunt stareţi din zone izolate, care au fost obligaţi să găsească o soluţie”. 

Proiect de stocare a energiei termice la Buzău

Romelectro are un proiect de stocare a energiei termice, la Buzău, unde deţine o centrală de termoficare. Practic, un boiler uriaş cu sare în stare semilichidă va fi încălzit noaptea, când electricitatea este foarte ieftină, iar căldura acumulată va fi eliberată treptat pentru încălzirea apei menajere, în vârfurile de consum, dimineaţa şi seara. 

Maşinile electrice vor şti când e cea mai ieftină energie

Stocarea energiei este o problemă şi pentru producătorii de automobile electrice, a căror preocupare principală este găsirea de parteneri pentru acumulatori. Maşinile electrice vor avea un dispozitiv care să ofere utilizatorului informaţii de piaţă – când este cea mai ieftină energie, moment la care va declanşa automat alimentarea. 

Atacurile cibernetice, printre principalele ameninţări

Viorel Gafiţa a mai spus că stocarea energiei este soluţia de salvare şi în cazul unui atac cibernetic asupra reţelelor de energie, de  exemplu. “Aici depinde cum tratăm energia – ca pe o marfă sau ca pe un element de siguranţă. Am văzut că un accident banal, cum a fost recent căderea unei linii de 110 kV, s-a remediat în 8 ore”, a explicat Gafiţa.

“Atacurile cibernetice devin o ameninţare reală, iar guvernele şi companiile trebuie să le ia în serios. În Germania, aceste atacuri sunt în topul agendei de discuţii. În Marea Britanie, stocarea energiei este cea mai mare problemă”, a mai spus Kisel.

Deocamdată, stocarea în acumulatoare mari este la nivel de cercetare, preţurile ridicate nepermiţând aplicarea la scară largă: circa 5 milioane de euro/MW.