Schimbări radicale pentru transportul public. Regulile intră în vigoare

Raed Arafat a punctat multa mai clar care sunt regulile esențiale ce trebuie respectate dupa data de 15 mai.

Raed Arafat, secretarde stat în Ministerul Afacerilor Interne, a vorbit despre regulile ce vor trebui respectate de români începând cu data de 15 mai, atunci când unele restricții vor dispărea. Una dintre ele, esențială, este purtarea măștii în mijloacele de transport în comun.

„Când am ieșit de acasă deja nu mai este ca înainte, folosim transportul public, trebuie să avem masca la noi. La masca de bumbac, nemedicală, trebuie să ai două trei cu tine. Masca chirurgicală, pentru stradă, are un anumit grad de protecție mult mai bun, are mai multe straturi, nu estee ca măștile medicale FFP2, asta se schimbă cam la 4 ore, dacă strănuți în ea trebuie să o schimbi. Sper că prețul lor va scădea la cel care a fost înainte, nu mai suntem obligatoriu dependenți de alții, se produc deja la noi”, a spus Raed Arafat la Digi 24.

Oficialul a mai declarat că purtarea măștii ar trebui să fie obligatorie pentru a urca în mijloacele de transport în comun. „Va trebui să ne obișnuim, la metrou, la transport public, va trebui să devină o condiție ca să urci. Legal, dacă nu ai masca, conducătorul auto trebuie să se uite, la toate mijloacele de transport aglomerate. Eu în mașană de serviciu - dacă sunt cu șoferul suntem cu masca pe față.

Dacă sunt singur, nu sunt cu mascî. Dacă călătoresc persoane din aceeași casă, nu trebuie. Dacă iei un coleg pe drum, trebuie și ai și tu și el. Și la supermarket - probabil se vor gândi că e un lucru care să-l dea clienților, dacă vrea să vină înăuntru.”

Și la locurile de muncă oamenii ar trebui să respecte distanțarea socială. „Dacă pui 30 de persoane într-o sală, apropiat, fără mască, e deja pericol”.

Arafat a dat sfaturi legate de igienizare: „Dacă ating suprafețe necunoscute, am pus mâna, când m-am urcat în mașină am scos dezinfectantul, pe bază de alcool. Este și spălatul cu apă și săpun, minimum 20-30 de secunde, că nu toată lumea are bani pentru dezinfectant, cum vii de la metrou, de afară, imediat te-ai spălat.”

De asemenea, va exista și o scanare termică. „Cel puțin câteva luni va trebui să mergem așa, să ne obișnuim cu scanarea la intrare, nu numai la serviciu, să ajungem să ne obișnuim ca cineva să ne ia temperatura - e posibil să fie o măsură luată legal. Eu când întru în MAI mi se ia temperatura, de către jandarm, chiar dacă sunt secretar. Dacă e de la 37 în sus, nu mai intru.

Nu știu dacă la metrou va fi fezabilă, dar s-ar putea în anumite locuri publice, la muzeu. Este o măsură la care se gândește toată lumea. Noi le-am introdus, dacă știu că am febră, simptome nu mai ies din casă - acest lucru trebuie să fiu modul de comportament - dacă simți că ai o problemă. Vezi pe un coleg care este răcit, trimite-l acasă sau la medic. Vine sezonul gripal, nu o să mai știm cine e răcit și cine nu este răcit. Ai febra, nu mai vii.”

În ceea ce privește școlile, situația este clară. Se vor redeschide în toamnă. Școlile se vor deschide în septembrie, nu cred că se va reveni, a fost anunțat oficial. Copiii sunt cel mai puțin vulnerabili, problema e că pot să fie vectori de transmitere, către profesori sau părinți și bunici. Este foarte greu să faci într-o școală distanțare, să ții în pauză să nu interacționeze copiii.”