Guvernul britanic a adoptat luni, 17 martie, legea cu privire la acordul prezumat de donare de organe. Anunțul vine la exact 1.200 de zile după ce ziarul britanic „The Mirror” a demarat o campanie pentru schimbare.
Denumită „Legea lui Max și Keira”, aceasta ar putea salva în viitorul apropiat în jur de 700 de vieți în fiecare an. Astfel, potrivit legislației britanice actualizate acum după modelul legii transplantului din Spania, orice persoană trecută de 18 ani devine donator de organe în momentul în care intră în moarte cerebrală. Excepție fac cazurile în care aceștia specifică, în mod clar, în timpul vieții, că nu doresc să își doneze organele după moarte. În acest context, primministrul Marii Britanii, Theresa May, a ținut să precizeze: „Vreau să mulțumesc personal celor care au participat la această campanie de sensibilizare și să acord un omagiu special lui Max, Keira și familiilor acestora. Ei au făcut posibilă această schimbare”.
Max Johnson este un băiețel în vârstă de 10 ani, care a fost salvat cu organele donate de Keira, o fetiță de 9 ani, aflată în moarte cerebrală. Noua lege a transplantului din România, care se află încă în lucru, se bazează pe același model spaniol, cu acord prezumtiv. Ministerul Sănătății promite că o va publica pe parcursul acestui an.