Schimbări semnificative în cadrul Executivului din Republica Moldova. Administratora Moldova Innovation Technology Park (MITP), Natalia Donțu, a fost eliberată din funcție. O decizie în acest sens a fost aprobată miercuri, 10 aprilie, de Guvernul de la Chișinău.
De asemenea, a fost aprobată demisia Nadejdei Burciu din funcția de secretar de stat al Ministerului Justiției din 10 aprilie în baza cererii de demisie. Aceasta a activat în cadrul ministerului timp de doi ani și a coordonat Sistemul Penitenciar și cel al Probațiunii.
Schimbări în cadrul Executivului din Republica Moldova
În locul Nadejdei Burciu, Executivul a aprobat numirea lui Ruslan Lungu. Acesta este absolvent al Universității de Stat, Facultatea de Drept, specializarea Drept Public. În anii 2003 - 2022, a lucrat în organele Procuraturii R. Moldova, deținând funcția de procuror în Procuratura Găgăuzia și alte Procuraturi teritoriale. În perioada 2011 - 2021 a fost desemnat pe parcursul a două mandate consecutive în calitate de procuror șef al Procuraturii Bender, apoi a exercitat funcția de procuror PCCOCS.
Tot miercuri, cabinetul de miniștri l-au numit pe Ion Crețu în funcția de director general adjunct al Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru. Acesta este licențiat în geodezie, topografie și cartografie și este fondator al Uniunii Geodezilor din R. Moldova.
Constantin Sîrbu a fost numit în funcția de director general al Biroului de investigare a accidentelor și incidentelor în transporturi. Totodată, Ghenadie Gogol a fost eliberat din funcția de șef - adjunct al Oficiului teritorial Edineț al Cancelariei de stat, conform tv8.md.
Date importante legate de alegeri și referendum
Altfel, alegerile prezidențiale din Republica Moldova și referendumul constituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană ar putea avea loc pe 20 octombrie 2024.
Parlamentul de la Chișinău a înaintat un proiect de hotărâre cu această dată de desfășurare a scrutinului și consultării populare către Curtea Constituțională.
Grupul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Parlament a făcut, pe 9 aprilie, recurs la Curtea Constituțională, cu o cerere de emitere a unui aviz asupra acestui proiect de hotărâre.
În urma acestui demers, un proiect de lege privind modificarea Constituției Republicii Moldova va fi supus referendumului.