Schimbare de strategie la Cotroceni: Mircea Diaconu împins în turul al doilea în locul Vioricăi Dăncilă

Aflat la Cluj, la o reuniune de familie (de remarcat din nou că Klaus Iohannis merge electoral doar la acțiunile PNL; cele care nu-i dau bătăi de cap, deoarece sala e alcătuită din membri de partid, disciplinați cînd e vorba de aplaudat încă de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu) Klaus Iohannis a strigat:

 „l Abia aștept să treacă moțiunea și să scăpăm de PSD! l Fiți pregătiți, momentul vine și vine repede și trebuie să vă apucați de o guvernare serioasă.” N-a fost doar un cadou făcut unei săli de liberali care așteaptă de mult timp să ajungă și ei la friptură. A fost ca un fel de angajament. Și a fost și un semnal dat oportuniștilor din PSD. Data trecută, cînd Ludovic Orban a purces la invitarea parlamentarilor PSD săși mute fundul în altă barcă, respectivii au întrebat ce cîștigă din afacerea asta, dar mai ales cine le garantează că vor cîștiga ceva. E greu de crezut în aceste condiții că Guvernul Dănicilă nu va pica la Moțiunea de cenzură. Dacă nu se va întîmpla asta, Klaus Iohannis pierde alegerile. Șefii SRI și SIE, care l-au asigurat că Moțiunea trece, își pot face bagajele. Doar ei știu ce înseamnă să-l superi pe Șeful. Au în față exemplul lui Florian Coldea!

Despre căderea Guvernului Dăncilă am scris și zis în mai multe rînduri în ultimul timp. În numărul anterior am arătat pe ce mă bazez cînd susțin profeția asta. Angajamentul luat de Klaus Iohannis în fața întregii suflări PNL, dar și intervenția în Cazul Caracal, de luni seara, mi-au întărit convingerea că ordinul de dărîmare a Guvernului a venit din Deal. Vorbeam în numărul anterior de o schimbare de strategie la Cotroceni. Pînă nu demult, strategia lui Klaus Iohannis era de împingere a Vioricăi Dăncilă în turul al doilea. Pe de o parte, pentru a securiza acest tur în fața amenințării întruchipate de Dan Barna.

Pe de alta, pentru a putea iscăli ritualul tipic președinților de Dreapta de a birui candidatul Stîngii. Schimbarea de strategie constă în renunțarea la acest plan. Mi-ar fi fost destul de greu să explic în ce constă schimbarea asta. Mi-a sărit în ajutor publicarea luni seara a unui sondaj IMAS. Din start, sondajul pute a manipulare. USR e trecută pe locul trei, după PSD, printr-un artificiu numit în redacții, mai popular, mînărie. Partidul lui Dan Barna e pus separat de partidul lui Dacian Cioloș, deși cele două sînt într-o alianță mai mult decît clară, dacă ne gîndim că Dan Barna are panouri în care e înfățișat alături de premierul Dacian Cioloș. Dacă însumăm procentajele celor două partide, vom avea un scor de locul al doilea.

De ce s-a apelat la mînăria asta? Pentru a adînci impresia, făurită de așa-zisa coborîre a lui Dan Barna în sondaje, că liderul Alianței USR-Plus nu intră în turul al doilea. Cine intră atunci? Aici vine surpriza. Intră Mircea Diaconu. Nu Viorica Dăncilă, nu Dan Barna, ci Mircea Diaconu. Înaintea acestui sondaj dat publicității am luat cunoștință de un sondaj ale cărui rezultate n-au fost încă expuse pe taraba publicității. Spre nedumerirea mea, la capitolul Turul al doilea Klaus Iohannis nu era raportat la toți candidații care contează cît de cît, ci doar la trei: Viorica Dăncilă, Dan Barna și Mircea Diaconu.

Că în sondaj Klaus Iohannis îi bătea pe toți cu scorul de 80 la 20, unic în postdecembrism, e altă poveste. O poveste despre cît de tare asudă generalii din Servicii pentru a-i pune la picioare Jupînului din Deal o victorie ca-n povești. Povestea de care ne ocupăm noi se referă la apariția nitam-nisam a lui Mircea Diaconu în turul al doilea. E limpede în ce constă schimbarea de strategie de la Cotroceni. În locul Vioricăi Dăncilă va fi împins în turul al doilea Mircea Diaconu. De ce s-a renunțat la Viorica Dăncilă? Mai întîi, pentru că electoratul USR și PLUS, electorat radical anti-PSD, începuse să bombăne în legătură cu un blat între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.

Apoi, așa cum s-a văzut din acuzația adusă de Dan Barna lui Klaus Iohannis c-a fost doar un pompier, Klaus Iohannis s-a gîndit c-ar trebui să intre în competiție cu avantajul de a spune că a dat de pămînt cu PSD cînd a fost nevoie. Nu în ultimul rînd, s-a renunțat la Viorica Dăncilă, deoarece Klaus Iohannis are nevoie în turul al doilea de o victorie zdrobitoare. Oricît ar părea de ciudat, Viorica Dăncilă nu i-o asigura. Pentru turul al doilea se confruntă și competențele. Ca premier, Viorica Dăncilă i-a fi făcut față lui Klaus Iohannis. Mai ales că amîndoi sînt de o platitudine asemănătoare.

Mircea Diaconu are toate șansele să fie făcut praf la capitolul competență. În plus, intrarea lui în turul al doilea nu va avea nici o influență periculoasă asupra capitalului electoral al unui partid: Mircea Diaconu se vrea candidat de unul singur. Î mpingerea lui Mircea Diaconu în turul al doilea face parte dintr-o strategie mai amplă, stabilită în ultimul timp la Cotroceni, din care nu lipsește formarea unui Guvern PNL- ProRomânia. Unul care va respecta condiția de integritate pusă de Dan Barna.

În această fază se urmărește transformarea prezidențialelor și într-un punct de plecare pentru prăbușirea PSD. Un Mircea Diaconu în turul al doilea, adăugat prezenței Pro România la guvernare, e socotită asemenea unui magnet menit să atragă spre Ponta cît mai mulți PSD-iști. Indiscutabil acesta e doar un plan. Realitatea îl poate da peste cap. Dar e un plan din care nu va lipsi în niciun caz căderea Guvernului Dăncilă.