Câteva zeci de tineri s-au adunat în această după-amiază la o cafenea din Timişoara pentru a participa la un schimb de cărţi, organizat de un ONG din oraş.
"Am aflat de pe internet", mărturisesc noii veniţi. Ideea grupului care practică "schimbul de cărţi" pune în primul rând accentul pe discutarea tomurilor citite. "Este un mediu foarte bun dacă doreşti să te dezvolţi. Lucrul cel mai important este acela că vii şi discuţi despre acele cărţi, nu mai eşti pus în situaţia de a le alege orbeşte din librării", explică Izabela Rotaru, 20 de ani. Discuţia începe cu "Fecioara şi căpcăunul" de Michel Tournier. Urmează cartea de debut a lui Salman Rushdie, "Grimus". "Nu am putut să las cartea din mână, e foarte interesantă", spune Anda Nedelcu, 26 de ani, despre volumul pe care-l numeşte "mai mult fantastic decât ştiinţific". Participanţii iau cuvântul pe rând. Niciunul nu se teme să îşi exprime direct propria trăire cu privire la un volum sau altul. Izabela Rotaru mărturiseşte că a descoperit aici "cărţi geniale", în timp ce altcineva menţionează "Caietele lui don Rigoberto" de Mario Vargas Llosa, o carte care "m-a plictisit".
Întâlniri lunare Pentru că nimic nu e la voia întâmplării, între timp, participanţii fac să circule de la unul la altul o listă pe care notează cum îi cheamă, datele de contact, numele volumelor oferite spre lectură şi al celor pe care şi le însuşesc temporar. "Cărţile se iau de la o întâlnire la alta, adică fiecare om care împrumută o carte are la dispoziţie o lună pentru lectură", explică Andra Jebeleanu, amfitrioana evenimentului. Pe masă s-au adunat zeci de volume. Autori serioşi, cu referinţe şi celebritate. Printre ele, "Aventurile lui Habarnam" iscă zâmbete şi o listă de aşteptare. Istoria schimului de cărţi a început la Timişoara în urmă cu trei ani. Oamenii se întâlnesc lunar, într-un local din oraş, aproape de fiecare dată altul, aduc cărţi, împrumută şi fac schimb constructiv de idei despre autori sau opere. E un amalgam de subiecte. De la "Jurnalul filozofic" al lui Constantin Noica, la "Ultimul bărbat american" al lui Elizabeth Gilbert sau "Salem’s lot" al lui Stephen King.