Amatorii de schi pot alege pârtia de la Râuşor, care e aproape goală în timpul săptămânii.
Pârtia de la Râuşor este singura din judeţul Hunedoara pe care se poate schia decent, fără ca amatorii distracţiilor de iarnă să se plângă din cauza aglomeraţiei. Media schiorilor este de doar 100-150, şi asta în zilele sfârşitului de săptămână. De luni până vineri, pârtia este, de multe ori, goală.
Staţiunea care nu e staţiune
Doar şase pensiuni omologate şi un hotel de trei stele funcţionează în acest sezon la Râuşor, zonă care nu este catalogată ca staţiune, fiind considerată arie de agrement montan de interes local. Amatori de schi din Haţeg (oraş situat la 30 de kilometri), Hunedoara, Deva şi câţiva timişoreni din Lugoj vin aici la sfârşit de săptămână.
"Cazare găseşti destul de ieftin, indiferent de pretenţii, mâncarea este la preţuri rezonabile, iar tarifele de pe pârtie sunt mai prietenoase cu buzunarul românului aflat în criză", spune Marian Pană, un lugojean venit la schi la Râuşor. Tinerii care rămân peste noapte aici se plâng însă că seara nu prea au ce să facă. Vechiul "restaurant" construit de Combinatul Siderurgic Hunedoara pe vremuri este închis de ani buni, la fel ca hotelul combinatului inaugurat prin 1996.
Deficienţa asta va dispărea însă din următorul sezon. "Societatea Hidroconstrucţia Râu - Mare Retezat, cea care a ridicat primul hotel de trei stele din zona de agrement Râuşor, lucrează acum la amenajarea unui local de alimentaţie care va merge pe metoda «împinge tava», iar lângă acesta se va amenaja şi un club de noapte", spune Ovidiu Bodeanu, preşedintele Asociaţiei de Turism Retezat.
El adaugă că în planurile pentru aria de agrement amintită se mai află şi o a doua pârtie de schi, cu plecare din vârful celei deja existente, ce va fi mult mai spectaculoasă.
Un loc în continuă transformare
Zona de agrement Râuşor a apărut cu 40 de ani în urmă, când au fost ridicate aici, mai întâi, câteva cabane şi o cantină pentru minerii care săpau galerii în munte pentru aducţiunea de apă dinspre Râuşor spre barajul de la Gura Apei, situat pe Râul Mare. Apoi, siderurgiştii şi-au ridicat şi ei o cabană şi un restaurant, iar la finele anilor ’80, zona era deja considerată ca arie de agrement.
Vechile clădiri sunt acum închise, unele chiar demolate, total sau parţial, iar locul lor este luat de case de vacanţă şi câteva pensiuni. De fapt drumul forestier de 300 de metri de la "bază" până la pârtie este acum mărginit, pe ambele părţi, de case de vacanţă, aşa că zona nu mai seamănă deloc cu cea de acum 15 ani.
Doar pârtia a rămas aproape la fel şi se cere a fi dublată. "De prin anii ’80-’90 se tot vorbeşte despre o a doua pârtie la Râuşor. Ar fi foarte bine, mai ales că zona e pe versantul Nordic al Retezatului, iar zăpada stă mai mult, până la finale lunii martie, uneori. Apoi, ar trebui refăcut teleschiul de pe pârtia veche, pentru că acum te duce până la mijlocul pârtiei, iar de acolo dacă vrei să urci până sus de tot, trebuie să traversezi pârtia până pe cealaltă latură să iei celălalt teleschi. E cam aiurea. Dacă aceste două probleme s-ar rezolva, Râuşorul ar avea mult de câştigat", spune Marius Moldovan, un hunedorean care, atunci când nu merge la schi la Straja, alege Râuşorul pentru că e mult mai aproape de casă.
Distracţie la preţuri rezonabile La Râuşor, închirierea unui echipament complet de schi costă 45 de lei pentru o zi. Tarifele pentru o cameră cu două locuri sunt între 35 şi 80 de lei pe noapte, iar opt urcări cu teleschiul costă 20 de lei. Unităţile de cazare din Râuşor adună 250 de locuri disponibile pentru turişti.