EVZ vă prezintă, în exclusivitate, principalele scenarii care ar putea explica de ce referendumul nu a trezit interesul românilor.
Drasticul absenteism înregistrat, sâmbătă şi duminică, cu prilejul referendumului pentru familia tradiţională, stârneşte numeroase controverse. Chiar reprezentanţii Coaliţiei pentru Familie au criticat în termeni duri, duminică, toate partidele mioritice (cu excepţia USR, care şi-a anunţat de la bun început aversiunea pentru acest proiect), pe care le-au acuzat, la scenă deschisă, că au premeditat o boicotare masivă a referendumului. Fireşte, principalele acuzaţii îi vizează pe Liviu Dragnea şi PSD .
Un calcul cinic?
Primul scenariu este invocat intens şi de exponenţii Coaliţiei pentru Familie: un boicot politic premeditat din partea PSD. Să nu uităm că ralierea PSD la sprijinirea referendumului pentru familia tradiţională i-a iritat din plin pe socialiştii europeni, în condiţiile în care aceştia susţin în mod „tradiţional” drepturile minorităţilor sexuale. Potrivit scenariului, Liviu Dragnea şi fidelii său au decis boicotul pentru a nuşi accentua problemele pe care deja le întâmpină la Strasbourg, după modificarea legilor Justiţiei şi după monstruosul scandal declanşat de gravele violenţe din 10 august. Altminteri, cum s-ar explica slaba mobilizare a organizaţiilor PSD, dar şi tăcerea apăsătoare care învăluie acest subiect?
O înfrângere de comunicare
Al doilea scenariu insistă că absenteismul pronunţat de la referendum a fost generat de faptul că mesajul Coaliţiei pentru Familie a pierdut bătălia cu omniprezenta propagandă online a #Rezist. Asta nu explică însă de ce absenteismul s-a dovedit a fi în floare şi în mediul rural, la sate şi comune, şi nu doar în mediul urban, unde reţelele de socializare joacă un rol esenţial. În multe zone nu a existat nici cea mai mică mobilizare, devenind clar că problemele de organizare au fost multiple.
Responsabilii politici
Reprezentanţii Coaliţiei pen tru Familie au lansat critici acide la adresa tuturor partidelor mioritice. „Comitetul de Inițiativă pentru promovarea propunerii legislative a cetățenilor privind revizuirea art. 48 alin. (1) din Constituția României, analizând datele existente până la acest moment pentru fiecare județ, precum și informațiile comunicate de cetățenii implicați în susținerea acestui demers, semnalăm evidența dovedită a faptului că ne aflăm în fața unui boicot generalizat al tuturor partidelor politice care au votat în Parlament legea de revizuire a Constituției României, ce face obiectul prezentului Referendum”, se arată întrun comunicat al Coaliţiei.
Despre dezinformare
Aceeaşi sursă acuză o campanie masivă de dezinformare. „Trebuie să înțelegem că ne aflăm în situația în care toate îndemnurile la vot ale bisericilor și cultelor creștine din România sunt boicotate de partidele politice, în ciuda declarațiilor oficiale ale liderilor politici ale acestora. Campania masivă de dezinformare a întregului corp electoral român este dusă și astăzi, prin vectori politici, administrativi și mediatici, aflați sub influența partidelor politice. Atragem atenția partidelor politice că cetățenii români sunt primii care au înțeles acest boicot politic, transmițându-ne efectele sale din fiecare județ din țară, fiind evidentă pentru toată lumea falsitatea declarațiilor publice ale liderilor în raport cu modul în care partidele au acționat în realitate”, se arată în comunicatul citat.