Președintele Ucrainei admite că "nu a mai rămas nimic" din oraș, dar evită să confirme că acesta a căzut în mâinile Rusiei, în timp ce Kremlinul afirmă că l-a capturat.
În timp ce Kremlinul și mercenarii Grupului Wagner consideră capturat orașul ucrainean Bahmut, scena celei mai lungi și sângeroase bătălii din actualul război, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a insistat la Hiroshima că orașul "nu este astăzi ocupat de Rusia". Potrivit lui Zelenski, "cel mai grav ar fi dacă ar exista o eroare tactică în Bahmut și oamenii noștri ar fi înconjurați".
Puţin mai devreme și având în vedere confuzia generată de modul ambiguu în care președintele ucrainean a răspuns la întrebarea unui jurnalist, purtătorul de cuvânt al acestuia, Serhii Nikiforov, a susținut că "președintele a negat că Bahmutul fost cucerit". Întrebarea adresată lui Zelenski a fost: "Bahmutul este încă în mâinile Ucrainei? Rușii spun că l-au capturat", iar răspunsul a fost "cred că nu" și acest lucru i-a făcut pe unii să înțeleagă ca fiind adevărat faptul că orașul nu mai este în mâinile Ucrainei, în timp ce alții au interpretat că rușii nu au reușit încă să-l captureze, scrie abc.es .
Liderul ucrainean a rostit aceste cuvinte în timp ce a apărut în fața presei în compania omologului său american, Joe Biden, în cadrul summitului G-7. Zelenski a mai afirmat că "nu a mai rămas nimic acolo, totul este în ruine (...) Bahmutul există doar în inimile noastre", cuvinte care au întărit ideea că Ucraina nu mai controlează enclava și pe care presa rusă s-a grăbit să le difuzeze.
Însă nici Statul Major al Armatei Ucrainene, în partea sa de război de ieri, nu a dat orașul ca fiind pierdut, asigurând că "pe axa Bahmut inamicul continuă cu operațiunile sale ofensive și lupta pentru oraș continuă". Pare adevărat, totuși, că, potrivit șefului Grupului de forțe de Est al Ucrainei, generalul Oleksandr Sirski, zona urbană a orașului deținută de forțele de la Kiev este nesemnificativă, deși suficientă pentru a o putea recupera oricând printr-o contraofensivă oportună.
Război în Ucraina
Sirski a spus că trupele sale "se apropie de încercuirea tactică a Bahmutului (...) datorită căreia vom putea controla toate clădirile înalte ocupate de inamic și le vom distruge treptat". "Deși controlăm o mică parte din Bahmut, importanța apărării acestuia nu își pierde relevanța (…) continuăm să avansăm pe flancuri în suburbii și asta ne dă posibilitatea să reintrăm în oraș în cazul în care situația se schimbă. Și asta se va întâmpla cu siguranță", a subliniat Sirski.
Completând cuvintele generalului, viceministrul ucrainean al Apărării, Anna Maliar, a asigurat prin Telegram că au înconjurat parțial Bahmutul dinspre nord-vest și sud-vest. Potrivit spuselor sale, "progresia unităților noastre în suburbii, încercuind de-a lungul flancurilor, care este încă în desfășurare, face foarte dificil ca inamicul să rămână în Bahmut. Prin urmare, rușii, în acea parte a orașului, sunt obligați exclusiv să se apere", dând de înțeles că nu vor putea continua să avanseze. Maliar a reiterat ceea ce a spus sâmbătă că armata de la Kiev "își menține controlul asupra unor facilități industriale, de infrastructură și din sectorul privat Bahmut din cartierul Litak".
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est, Oleksandr Cherevati, a afirmat în cadrul unor declarații la BBC că "acum, la Bahmut, trupele ruse, în special organizația teroristă Wagner, ne atacă pozițiile. Au făcut-o de 16 ori în ultima zi, dar trupele noastre rămân acolo, în partea de vest a orașului, protejând acea zonă".
Potrivit relatării sale, armata ucraineană "ocupă mai multe clădiri și câteva poziții fortificate în Bahmut, păstrând în continuare capacitatea de a primi provizii de alimente, muniții și medicamente". Cherevati a subliniat că "ne menținem pozițiile pentru că în fiecare zi ucidem mulți inamici, le distrugem echipamentele și, în același timp, le subminăm moralul. Pas cu pas, distrugem capacitatea inamicului de a ne ataca". El a negat categoric că Rusia a reușit să captureze complet Bahmutul, l-a numit pe președintele Vladimir Putin "mincinos"și a declarat că "Rusia îi atribuie Bahmutului prea multă semnificație simbolică (…) orașul a fost distrus, nu le aduce niciun beneficiu militar sau chiar politic. Încercăm să punem presiune pe flancuri, să le urmărim și, dacă este posibil, să contraatacăm".
Însă Putin i-a felicitat pe mercenarii Grupului Wagner și ai Armatei Ruse pentru că au capturat Bahmutul. "Șeful statului a felicitat detașamentele de asalt ale lui Wagner, precum și pe toți militarii unităților Forțelor Armate ale Federației Ruse, care le-au asigurat sprijinul și acoperirea de flancuri necesare pentru finalizarea operațiunii pentru eliberarea Artiomovskului" (numele rusesc pentru Bahmut), indică nota publicată pe site-ul Kremlinului. În declarație se adaugă că "toți cei care s-au remarcat vor fi propuși pentru acordarea unor decorații de stat".
Într-un nou videoclip prin intermediul canalului său Telegram, Prigojin a anunțat, sâmbătă, "preluarea totală a oraşului Bahmut" de către unitățile sale de mercenari. Flancat de oamenii săi cu steagul rus și cel al Grupului Wagner, el a asigurat că bătălia "a durat 224 de zile (...) a început pe 8 octombrie 2022". În mesajul său, Prigojin a profitat din nou de ocazie pentru a-l acuza pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, și pe șeful Statului Major General al Armatei Ruse, Valeri Gherasimov, pentru că au folosit "birocraţia militară pentru a le pune bețe în roate" mercenarilor și au facilitat, conform cuvintelor sale, "creşterea de cinci ori a victimelor din rândurile băieților noștri". El a lăudat armata ucraineană pentru capacitatea sa de luptă și a anunțat că "până pe 25 mai vom stăpâni complet orașul, vom crea poziții de apărare și îl vom transfera armatei ruse pentru ca ei să preia controlul. Iar noi ne vom întoarce la bazele noastre".
Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat când forțele ucrainene au pierdut Sieverodonețk, Lisiciansk sau Soledar, când au decis să se retragă, de data aceasta, potrivit experților militari ruși, Ucraina fortifică o încercuire în jurul lui Bahmutului pe partea de vest pentru a împiedica înaintarea trupelor ruse în direcția Kramatorsk și Sloviansk, orașe din Donbas pe care Moscova le are de mult în vizor. (Rador)