Zeci de jurnaliști cer schimbarea directorului Romeo Couți și îl acuză de dezastrul TVR Cluj. Printre derapaje se numără și concertul controversat al trupei Beatrice din Ungaria, când s-au difuzat imagini cu Hitler, Lenin și ISIS
TVR începe anul cu un nou scandal, de data aceasta la Cluj și îl are în centru pe Romeo Couți, cel mai longeviv director și care le-a supravietuit timp de 15 ani tuturor șefilor aflați la conducerea Televiziunii Române. În primele zile ale anului, zeci de angajati ai TVR Cluj au semnat o scrisoare deschisă prin care își exprimă nemulțumirea că Romeo Couți rămâne în funcție pentru încă trei luni, în ciuda mesajelor pe care ei le-au trimis conducerii de la București, în care îl acuză pe director de dezastrul în care se află studioul teritorial.
Zeci de scrisori și emailuri către București
Irina Radu, presedinte director-general al TVR, spune că a primit mesajele și, așa cum a promis, prima deplasare pe 2017 o va face la Cluj. ”Nu am făcut schimbări la niciun studiou teritorial, pentru că timpul nu mi-a permis să cunosc atât de bine pe cât îmi doresc situaţia şi să îmi pregătesc o poziţie argumentată. Am primit scrisori și email-uri de la cca 40 de persoane. Înseamnă că mai sunt 60 de angajați care au altă părere, sau nu sunt interesați de conflict. Cu atât mai mult eu trebuie sa-mi formez părerea mea. Ce se întâmplă acolo este anormal şi complex. Nu vreau însă să iau hotărâri sub presiune. Voi avea în următoarele zile o întâlnire cu colegii de la Cluj”, a spus Irina Radu.
Numirea nu e ”bătută-n cuie”
Conducerea TVR a numit directorii interimari pe o perioadă de maximum trei luni, dar decizia se poate anula dacă se schimbă organigrama și se dă concurs. Întrebată despre situația de la Cluj și despre o posibilă viitoare conducere, Irina Radu crede că în astfel de cazuri „ar fi bine să fie aduse persoane neutre de conflict”.
Derapaje grave la Cluj
În scrisoarea deschisă trimisă presei, jurnaliștii îl acuză pe Romeo Couți de lipsa unui plan managerial, dar și de intervenții repetate în conținutul editorial. Ei spun ca managerul a angajat studioul în proiecte și producții care nu au avut o justificare editorială clară, prin deplasari și evenimente organizate în Moldova, Ucraina și Gagauzia.
Printre exemple se numără și controversatul caz al concertului formației Beatrice din Ungaria, susținut anul trecut în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, unde în timpul unei piese au fost difuzate imagini cu Hitler, Stalin şi membri ai ISIS. Reamintim că în acest caz Comisia de etică a TVR a hotărât în unanimitate ca au fost încălcate mai multe articole din statutul ziaristului din SRTv prin modul incomplet şi defectos în care a fost realizat materialul.