Scaunele şi pătuţurile pentru copii le pot pune viaţa în pericol

Paturile fixe sau pliante pentru copii, scaunele de masă sau cărucioarele, mesele de înfăşat, leagănele şi ţarcurile, scaunele pentru biciclete şi automobile care se vând în comerţ nu repectă întotdeauna regulile de siguranţă şi le pot pune copiilor viaţa în pericol, atenţionează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).

"Am cumpărat acum patru luni un scaun special pentru automobil. Am aşezat copilul de zece luni, însă la fiecare viraj, scaunul se răsturna cu tot cu bebeluş. Nu se putea fixa bine. Risca să fie rănit", povesteşte Lidia Bogdan, din Bucureşti.

Problemele de care se lovesc cumpărătorii au fost confirmate şi de controalele făcute de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului. Instituţia a realizat un control naţional al acestor produse şi a depistat că 316 operatori economici prezentau abateri de la prevederile legale şi nu oferea produse sigure. Valoarea totală a articolelor cu abateri a fost de 872.913 lei, iar suma amenzilor aplicate s-a ridicat la 662.000 lei.

S-au dispus 256 măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru produse cu abateri. Mai exact, produsele neconforme nu prezentau instrucţiuni de utilizare şi de ansamblare corespunzătoare, materialele folosite nu erau sigure pentru copii etc.

Părinţii trebuie să achiziţioneze produsele numai din magazine autorizate şi raioane specializate, unde se eliberează bon. Apoi să cumpere produse adecvate locului de instalare/tipului de maşină, după caz, dar şi vârstei şi greutăţii copilului. În cele din urmă să verifice existenţa instrucţiunilor de utilizare (asamblare, siguranţa în funcţionare, întreţinere) şi a avertismentelor specifice articolului. 256 de măsuri de oprire temporară a comercializării unor produse periculoase a luat ANPC în urma unui control