Scandalul scenariilor de la CNC

Breasla cineastilor contesta juriile si cere demisia directorului Serbanescu.

Pentru prima data in istoria concursurilor CNC, un regizor a decis sa returneze banii pentru un film si sa nu mai participe la competitii. Gestul lui Puiu, revoltat ca doua proiecte de dezvoltare de scenariu i-au fost respinse la concursul din decembrie, a fost urmat de Thomas Ciulei, care a denuntat la randul lui mediocritatea juriilor CNC. 

Ca sa justifice rezultatele, juriul i-a cerut ieri, public, permisiunea lui Cristi Puiu de a-i publica sinopsisurile respinse la concurs: "Tanti Geta" si "Dupa blocuri", iar regizorul a fost de acord.

Scandalul i-a coalizat, tot pentru prima data, pe 15 critici de cinema, in frunte cu Alex. Leo Serban si Valerian Sava. Ei pregatesc o scrisoare deschisa in care cer demisia lui Eugen Serbanescu si a Corneliei Palos, consilier in Ministerul Culturii si Cultelor (MCC).

Intre ciocan si nicovala

Eugen Serbanescu spune ca juriul de la CNC a fost "onorabil"

Abia instalat in functia de director al Centrului National al Cinematografiei (CNC) in luna octombrie, Eugen Serbanescu e pus in pozitia de a "spala" imaginea institutiei pe care o conduce in urma scandalului legat de Cristi Puiu.

EVZ: Cat de competent vi s-a parut juriul concursului?

Eugen Serbanescu: Eu n-as vrea sa judec juriul, nu e de competenta mea. Dar, uitandu-ma la membri, vad ca toti sunt oameni de film, intr-un fel sau altul, fie ca sunt distribuitori, regizori, producatori. Nu judec juriul dupa zvonuri sau aprecieri, pentru ca orice juriu poate fi contestat, dar vad ce a facut el, atat lucrurile bune, cat si faptul ca nume importante ca al lui Cristi Puiu nu se regasesc pe liste.

Cat de clar va e modul in care se aleg juriile? La MCC, intrebarea a starnit confuzii.

N-as vrea sa intru in asta. Nu am numit eu acest juriu si nu am facut eu propunerile. Juriul a fost numit de MCC, dupa consultarea cu organizatiile si uniunile de breasla, si cred ca, prin rezultatele pe care le-a dat, este onorabil.

Ar trebui ca juriul sa nu mai fie secret inainte de rezultate?

Secretizarea juriului pana in momentul deliberarii s-a considerat ca ar fi benefica. Nu vad de ce ar trebui sa se stie de la inceput cine sunt membrii juriului, poate unii ar fi tentati sa aiba interventii.

Cat despre faptul daca ar trebui sa se cunoasca inainte autorul, unii pretind ca faima regizorului este reprezentata perfect de cele 25 de puncte care pot fi adaugate la nota de scenariu si ca, intr-o prima faza, trebuie jurizat strict scenariul.

Altii, cum e Cristi Puiu, cred ca ar trebui sa se cunoasca autorii. Insa la concluzia secretizarii s-a ajuns dupa discutiile inclusiv cu colegii de generatie ai lui Puiu.

Vi se pare justificat sa-i fie acordat cel mai mare credit lui Sergiu Nicolaescu?

Legea nu include nicaieri ideea unor senatori de drept care, aureolati, pe buna dreptate, pentru premii in strainatate, ar fi indrituiti sa primeasca finantare fara concurs. Singurul criteriu al juriului a fost valoarea.

Cum veti gestiona conflictul?

As vrea sa-l facem pe Cristi Puiu sa revina asupra deciziei. Voi incerca sa discut cu el.  Sectiunea de proiect la care a participat el este una restrictiva. Fiind vorba de dezvoltare de proiect, este foarte succinta, un sinopsis are doua pagini jumate. Intr-un scenariu full, la sectiunea lungmetraj, talentul sau ar fi iesit probabil mai tare in evidenta. Nu e nicio conspiratie.

Vi s-a sugerat chiar sa va dati demisia zilele acestea. O veti face?

Cine a sugerat asa ceva nu stie ce vorbeste.

SCRISOARE DESCHISA CATRE DIRECTORUL CNC

Singura solutie: "demisia de onoare"

"Am citit sinopsurile lui Cristi Puiu, respinse de CNC. Un proiect foarte bun si altul bun, notabile respectiv cu 9 si 8. Se presimte in textura cinemaul autentic, iar stilul inconfundabil al lui Cristi Puiu e recognoscibil chiar in conditiile secretizarii proiectelor. Bineinteles insa, nu de catre cei mai multi dintre membrii comisiei acceptate de dv., care nu dispun de antenele necesare, trebuind tinuti la o distanta simbolica de cel putin un kilometru de sediul CNC, spre a nu exista riscul sa mai fie in situatia de a decide asupra destinului filmului romanesc, ca si ceilalti - legiune! - de o teapa cu ei, printre care toti membrii actualului Consiliu de Administratie de la CNC. Singura solutie este demisia de onoare urgenta. N-avem de ales: de vreme ce Cristi Puiu refuza sa mai participe la concursurile CNC pana nu se schimba sistemul, e clar ca dv. trebuie sa demisionati. Dupa ce veti citi ce scriu ziarele astazi si saptamanalele de cultura maine-poimaine, cred ca ziua cea mai potrivita pentru demisie e vineri, 12 ianuarie 2007. Valerian Sava -9 ianuarie 2007"