La solicitarea Evenimentul zilei, Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive, a transmis că a sesizat Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), în legătură cu radiaţiile de la Muzeul de Geologie, din Bucureşti. Controlul a fost dispus după ce site-ul tolo.ro a publicat o investigaţie din care rezultă că în incinta muzeului mai multe încăperi cu fosile şi roci ar fi contaminate, zece angajaţi ai muzeului fiind grav bolnavi, iar două zone emit radiaţii de 100 ori mai mari decât cea a zonei interzise de la Cernobîl.
Specialiştii de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), autoritatea publică competentă în privinţa gestionării unor situaţii precum cele arătate de jurnaliştii de la tolo.ro, efectuează verificări cu privire la nivelul radiaţiilor radioactive din incinta Muzeului de Geologie şi eventualul pericol la adresa populaţiei.
Într-un răspuns adresat Evenimentul zilei, Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive, autoritate competentă, la nivel naţional, în domeniul promovării aplicaţiilor exclusiv paşnice ale energiei nucleare, precum şi în cel al gospodăririi în siguranţă a deşeurilor radioactive a transmis că a sesizat CNCAN, ca urmare a apariţiei în mass-media ainformaţiilor referitoare la radiaţiile radoactive periculoase care ar exista în incinta Muzeului de Geologie.
Controlul a fost dispus după ce site-ul tolo.ro a publicat o investigaţie din care rezultă că în Muzeul de Geologie mai multe încăperi cu fosile şi roci ar fi contaminate, motiv pentru care zece angajaţi ai muzeului ar fi grav bolnavi. În context, jurnaliştii de la tolo.ro susţin că ar exista un raport din 2016, care ar fi păstrat secret de conducerea Muzeului de Geologie şi de către Ministerul Cercetării şi Inovării, act care ar arăta că două zone din curtea muzeului emit radiaţii de 100 ori mai mari decât cea a zonei interzise de la Cernobîl.
Iată răspunsul primit de la Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive:
"În conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 111/1999 privind privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, autoritatea publică competentă în privinţa gestionării unor situaţii precum cele arătate în cuprinsul articolului este Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).
Această autoritate publică deţine toate capabilităţile tehnice şi umane necesare verificării informaţiilor prezentate şi, în cazul puţin probabil în care acestea ar putea fi confirmate, poate interveni cu succes, alături de alte instituţii abilitate, pentru remedierea acestei situaţii, conform protocoalelor de intervenţie.
Deşi, aspectele semnalate în cuprinsul articolului mai sus amintit nu intră în sfera de atribuţii şi responsabilităţi legale ale instituţiei noastre (nefiind vorba nici despre surse radioactive orfane şi nici despre materiale clasificate ca fiind deşeuri radioactive), ne-am adresat CNCAN în vederea transmiterii cu promptitudine a unui răspuns de interes major, referitor la datele și nivelurile de radiații prezentate în articolul sus-menționat.
Totodată, vă aducem în atenție faptul că,dozele de radiaţii prezentate în ancheta jurnalistică nu au fost confirmate de către specialişti, mai mult decât atât, același jurnalist care a realizat reportajul, la câteva ore de la publicare a ieșit cu o nouă declarație, prin care își cere scuze şi recunoaşte eroarea datelor din materialul de presă, preluat de toate publicaţiile.".