Cum te-ai simți dacă milioane de oameni te-ar considera vinovat de moartea a peste 200.000 de oameni și de dezastrul economic mondial? Mai ales dacă cei doi înalți oficiali din imagine nu fac nimic pentru a lămuri originea teribilei crize prin care trece omenirea...
Este coșmarul pe care îl trăiește zi de zi o familie de rezerviști ai US Army, acuzată că ar fi la originea pandemiei ce a răvpșit întreaga lume. Pe care, se pare, nu-i poate ajuta nimeni, nici autoritățile, nici avocații, nici organizațiile internaționale.
Adăugați la asta tăcerea guvernului din China și a OMS, interesele financiare ale unei corporații gigantice și frica unei omeniri aflată în derivă și dispusă să creadă orice teorie, oricât de fantezistă. E vorba de Maatje Benassi, rezervistă și angajat civil a US Army, mamă a doi copii, care primește zilnic nenumărate amenințări.
Începuturile. O scuză convenabilă comuniștilor chinezi
Americanca a fost acuzată de un notoriu autor de teorii ale conspirației că - nici mai mult, nici mai puțin - a dus coronavirusul în China. Și, cu toate că nu a ieșit pozitivă la niciun test de SARS-CoV-2, și nici nu a avut vreodată simptome, minciuna a fost îmbrățișată și propagată de Partidul Comunist din China.
Scenariul nebunesc pornit pe YouTube de un conspiraționist de notorietate a ajuns, cu ajutorul regimului totalitar de la Beijing, să fie comentat pe rețelele sociale din China și din alte țări, totul ducând până la divulgarea de informații personale ale soților Benassi și amenințări care au răvășit viața celor doi. Care acum sunt inundați de mesaje de la cei care cred în această teorie a conspirației.
„Am trecut de la un vis urât la un coșmar zilnic”, a declarat Maatje Benassi în primul interviu acordat de la izbucnirea întregului scandal, potrivit CNN. Soțul ei Matt, de asemenea rezervist din US Air Force și în prezent angajat civil al armatei la Fort Belvoir, Virginia, a relatat prin ce trece în fiecare zi, dar și cum a început totul.
Cei doi rezerviști au participat, în octombrie, la „Military World Games”, un fel de Olimpiadă a militarilor, care s-a desfășurat tocmai la Wuhan, în China, orașul aflat la originea pandemiei. Maatje Benassi a participat la proba de ciclism, a suferit un accident în ultima tură și și-a rupt o coastă, dar a încheiat totuși cursa. Și de aici a început nebunia.
Pentru că teoria că noul coronavirus ar fi o armă biologică americană dusă special în China fusese deja răspândită și circula de ceva vreme, fără însă a fi indicat așa-zisul „pacient zero”. Dar, din sutele de sportivi americani prezenți la competiție, Maatje Benassi a fost aleasă ca protagonistă a noului scenariu, probabil din cauza vizitei la spital ca urmare a căzăturii și a unei coincidențe de nume cu un DJ din Italia.
Comuniștii preiau din zbor conspirația și o amplifică
Asemenea unui virus, un „fake news” se răspândește din aproape în aproape, evoluează și suferă mutații. Și, dintr-un scenariu puțin credibil, poate deveni o adevărată conspirație, dacă un guvern își asumă să susțină acuzații fără nicio susținere precum aceea că SARS-CoV-2 ar fi o armă biologică adusă de americani în China.
Guvernul comunist de la Beijing a susținut public aceste scenarii demente. Purtătorul de cuvânt a Ministerului Chinez de Externe, Zhao Lijian, a postat pe contul său de Twitter o intervenție a unui oficial al Centrului de Control al Bolilor din SUA (CDC), pe nume Robert Redfield, care vorbea despre anumite cazuri de gripă identificate ulterior ca fiind COVID-19. Intervenția oficialului CDC în Congres avea loc pe 11 martie și nu specifica perioada acestor îmbolnăviri. Dar oficialul regimului comunist chinez a speculat declarația spunând că „CDC a fost prinsă asupra faptului. Când a apărut pacientul zero în SUA? Câți alți oameni au fost infectați? La ce spital au fost internați? Se pare cu US Army a adus coronavirusul la Wuhan! Fiți transparenți! Faceți publice datele! Statele Unite ne datorează o explicație!”
Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a răspuns rapid acestor acuzații calificând declarațiile oficialului chinez ca „absolut ridicole și iresponsabile” și arătând că este nepotrivit pentru un oficial guvernamental să răspândească astfel de scenarii.
Conspiraționismul ca meserie și corporația
La originea coșmarului prin care trece familia Benassi s-ar afla, potrivit CNN, un conspiraționist de 59 de ani, pe nume George Webb, care trăiește din astfel de scenarii postate pe YouTube. Elucubrațiile acestui personaj au însă o mare priză la public, canalul său adunând peste 27 de milioane de vizualizări și 100.000 de abonați.
Care nu este la prima astfel de ispravă. În 2017, relata CNN, George Webb a fost unul dintre cei trei conspiraționiști care au lansat zvonuri privitoare la un vapor care ar urma să aducă o „bombă murdară” (dirty bomb - o armă nucleară ce contaminează radioactiv fără a produce o explozie masivă) în Portul Charleston din Carolina de Sud.
Bomba nici nu a explodat, nici nu a existat, dar unul dintre cele mai mari porturi ale Statelor Unite ale Americii a fost închis ca măsură de precauție din cauza acestui scenariu dement.
Webb câștiga bani frumoși de pe urma scenariilor pe care le lansa, întrucât YouTube, parte a corporației Google, afișa reclame în filmele conspiraționistului.
Și pentru ca scenariul să fie complet, George Webb a mai introdus un personaj în scenariu, pe DJ-ul italian Benny Benassi, autorul hitului internațional „Satisfaction”. Folosindu-se de coincidența de nume, Webb a creat un scenariu halucinant, dovedit ca fals, evident, de cei implicați: DJ-ul nu a fost bolnav, nu sunt rude și nici nu s-au întâlnit vreodată, iar numele „Benassi” este unul comun printre italieni.
„Follow the money”
George Webb, într-un interviu pentru CNN, transmis și pe contul său de YouTube, n-a reușit să ofere nicio dovadă pentru afirmațiile cuprinse în teoria sa. Mai mult, el nu prea știa cine este DJ-ul, crezând că este olandez, și nici nu a înțeles că Benny Benassi a fost nevoit să-și anuleze concertele nu pentru că era bolnav, ci fiindcă Italia a fost închisă din cauza pandemiei cu zeci de mii de morți care a zguduit peninsula.
Mai mult, Webb, care se consideră „juralist de investigații”, s-a plâns că YouTube nu mai afișează reclame pe filmele sale, din care, susține el, ar câștiga doar „câțiva dolari”. Gigantul ce deține platforma video a confirmat că Webb a câștigat bani buni din reclamele afișate în filmele sale, dar a refuzat să ofere cifre. A șters doar câteva comentarii agresive și unele filme ale lui Webb...
Matt Benassi a povestit însă că a încercat să ia legătura cu YouTube pentru a șterge toate filmele conspiraționiste care îi privesc pe el și pe soția sa, dar fără succes. Mai mult, nici autoritățile nu pot să facă mare lucru contra acestor scenarii demente, întrucât în SUA libertatea de exprimare este sacrosanctă. Tot ce le rămâne de făcut este să deschidă procese civile, dar care sunt costisitoare și de lungă durată.