SCANDALUL DAN DIACONESCU: Ion Moţ, un primar cu 1.300 de oi
- Adam Popescu
- 23 iunie 2010, 12:54
Încălţat în cizme de gumă şi haină militară de camuflaj, cu pălărie cu boruri largi, primarul din Zărand, Ion Florin Moţ părea ieri un ranger veritabil.
Grăbit să urce în maşina albă de teren, înmatriculată cu numele său de familie, pentru a verifica nivelul apelor care ameninţă să inunde comuna în ultimele zile, Moţ se plânge că i s-au descărcat telefoanele şi nu are prea mult timp să vorbească cu presa.
"Procuratura îşi face datoria, iar eu nu pot da declaraţii", ne spune în faţa primăriei Ion Moţ. În timp ce primarul se grăbea să ajungă la zona inundată, dintr-un tractor se arunca nisip pentru a astupa gropile de pe drumul care duce la vila – ranch a acestuia.
Conservator din 2008 (când a părăsit PDL-ul), primarul comunei Zărand are 47 de ani, un fiu de 21 de ani şi o iubită apropiată de vârsta acestuia, deşi nu a divorţat de soţie. De la PDL la PC
Localnicii din comună vorbesc despre edil ca despre un om înstărit, deşi în declaraţia de avere, completată în 2008, figurează doar două maşini, un Nissan de teren şi un VW cumpărat în 2000. Astfel, sătenii susţin că Ion Moţ deţine spălătoria auto din comună şi că i-ar fi amenajat iubitei o farmacie în fostul bloc al specialiştilor. În plus, edilul ar avea o casă în comună şi o alta, unde şi locuieşte, la ieşirea din Zărand, pe locul fostului CAP.
Pe domeniul cu arbori ornamentali, gazon şi mai multe inscripţii cu "accesul interzis" este organizată şi afacere familiei. "Creştem oi, avem 1.300", spune Ion Florin Moţ, adăugând că înainte de a fi primar a făcut agricultură şi a fost angajat al Primăriei Zărand ca agent agricol.
Potrivit unui fost candidat la consiliul local, Ion Moţ a trecut pe la toatele partidele "ca să facă rost de bani pentru sat". "La noi a venit pentru că a mai vrut să fie primar un mandat, iar PC era bine cotat în zonă. De atunci încoace nu s-a afirmat şi nu s-a implicat prea mult ", ne explică Mircea Purcaru, liderul Partidului Conservator din Arad.
Purcaru susţine că plecarea lui Moţ din PDL a avut la bază un conflict personal cu edilul Aradului, Gheorghe Falcă. "Moţ nu era un om de partid. Este un tip individual, nu a fost niciodată ataşat vreunui partid", ne-a declarat la rândul său primarul Gheorghe Falcă.
"Îmi pare rău pentru OTV"
În ceea ce-i priveşte pe sătenii din Zărand, părerile sunt împărţite atunci când vine vorba despre conducătorul comunei. "A scos satul din noroi. Înainte să vină primar nu puteai intra pe uliţe", afirmă doctorul comunei, Cristian Pocrişor.
În schimb, femeile mai în vârstă din comună îi reproşează că nu există serviciu de salubritate cu pubele la stradă, ca în alte sate, şi că plăteşte venitul minim garantat cazurilor sociale numai o dată la câteva luni. "E complice cu Diaconescu. În sat numai el ştie cât face şi cât mănâncă", spune una dintre bătrâne. Tot la nivel de discuţii pe uliţe, Ion Moloţ ar fi proprietarul a două pensiuni, cea de la Nadăş având şi pescărie.
Sub protecţia anonimatului, consilierii locali din Zărand acceptă să comenteze cazul patronului OTV, Dan Diaconescu, ducând discuţia spre varianta că victimele şantajului ar fi de fapt reprezentanţii acestui post de televiziune şi nu primarul Ion Moţ. "Îmi pare rău pentru postul OTV", ne-a spus unul dintre ei. Aceeaşi consilieri mai vorbesc şi despre faptul că Ion Moţ ar fi implicat în afaceri cu terenuri, intermedind vânzarea către diverşi străini a loturilor cu care au fost împroprietăriţi sătenii.
Comuna Zărand se găseşte la aproape 50 de kilometrid e Arad, în Câmpia Crişurilor, la confluenţa râului Cigher cu Crişul Alb. Localitatea a fost atestată documentar din secolul al XIV-lea, iar sătenii trăiesc din agricultură, prea puţini fiind aceia care şi-au găsit de lucru la fabricile de automotive deschise în ultimii ani.