După Aimee Iacobescu, cunoscuta actriţă Cezara Dafinescu se întreabă pe ce criterii au fost acordate ajutoarele financiare pentru artisti.
Actriţa Cezara Dafinescu este un nume nou în disputa indemnizaţiilor de merit. După ce a văzut lista celor 153 de beneficiari ai ajutorului lunar de 2.700 de lei, actriţa în vârstă de 67 de ani spune că jumătate dintre acestia nu au CV-ul său şi că nu înţelege de ce UNITER nu a trecut-o pe lista cu indemnizaţii de merit. Este cel de-al doilea artist, după Aimée Iacobescu (69 de ani), care îşi exprimă public nedumerirea. „Sunt gata să văd pe ce criterii a acordat UNITER indemnizaţiile de merit. Am un CV cum jumătate din cei de pe listă nu-l au: 40 de filme la activ, trei seriale de televiziune cu câte 200 de episoade, peste 60 de roluri principale în teatru, peste 40 de ani de carieră la TNB. Sunt sigură că apar colegi mai tineri decât mine. Nu pricep ce trebuie să fac. Credeam că totul se face cu onestitate şi corectitudine”, a spus Cezara Dafinescu pentru ziarul Ring.
Aceasta a adăugat apoi că nu îi cere socoteală preşedintelui UNITER, Ion Caramitru.
"Caramitru, cu peste 50 de ani in urma....m-a indreptat spre TEATRU si de aceea nu pot decat sa-i pastrez sentimente nobile... de recunostiinta! Dar cand am vazut - LISTA celor 153 de beneficiari ai INDEMNIZATIEI DE MERIT.... mi-am exprimat DOAR NEDUMERIREA ca dupa o cariera de 40 de ani pe scena celui mai prestigios teatru - TEATRUL NATIONAL,dupa mii de reprezentatii sustinute pe acea scena (unele spectacole s-au jucat cu casa inchisa peste 10 ani) dupa mii de vizionari a filmelor in care am jucat in tara si peste hotare nu mi-am gasit si eu un loc intre " premianti". Nu-mi permit sa "solicit public explicatii" nimanui... sper doar ca situatia sa se reglementeze", a mai completat artista.
O listă prea mică
Contactată de EVZ, Aura Corbeanu, manager cultural şi vicepreşedinte executiv UNITER spune că se fac toate eforturile ca
modul în care se acordă indemnizaţiile de merit să fie cât mai transparent şi că singura încorsetare este numărul de locuri. Aceasta a dezvăluit şi că aproape toţi artisti au despuse cereri şi CV pentru indemnizaţia de merit, dar deocamdată nu este loc si mulţi artisti de valoare nu pot fi ajutaţi.
Cum se acordă indemnizaţiile de merit
Lege nr. 118 din 15 martie 2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit prevede că aceasta se acordă pentru realizări deosebite şi pentru recompensarea unei activităţi de notorietate în
domeniul culturii, ştiinţei şi sportului. Indemnizaţia de merit se acordă personalităţilor române de prestigiu ale ştiinţei, culturii şi sportului.
Comisia naţională pentru acordarea indemnizaţiei de merit este compusă din preşedintele Academiei Române, preşedinţii comisiilor de cultură şi ai comisiilor de muncă de la Senat şi de la Camera Deputaţilor, ministrul culturii şi patrimoniului naţional, ministrul educaţiei şi cercetării, ministrul tineretului şi sportului, preşedinţii uniunilor de creaţie recunoscute de Asociaţia Naţională a Uniunilor de Creaţie. Cuantumul lunar al indemnizaţiei de merit este egal cu 3 salarii minime brute pe ţară şi este neimpozabil.
Printre numele personalităţilor ce se regasesc pe liste se numără artisti, regizori, scenografi si chiar critici de teatru:
Mircea Albulescu, Alexandru Arsinel, Siminica (Simion Avram, artist de circ), cel mai cunoscut clovn din Romania, Tamara Buciuceanu Botez, Ion Besoiu, Rodica Popescu Bitănescu, regizorul Cătălina Buzoianu, Draga Olteanu Matei, Adela Marculescu, Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Ileana Stana Ionescu, Stela Popescu etc sunt doar câteva dintre numele cunoscute publicului din România care primesc indemnizaţia de 2.700 de lei.
Alţi artişti, precum Violeta Andrei, primeşte indemnizaţie de merit de la UCIN. Conform declaraţiilor sale, artista are 1.500 de lei pensie plus indemnizaţia de merit de 2.700 de lei.