Scandalul FitzeLeaks: Vedete româneşti, în contul gol

Un hacker român le-a spart conturile de Facebook şi de mail mai multor vedete autohtone şi a publicat pe internet poze compromiţătoare, numere de telefon şi conversaţii private.

Bianca Drăguşanu, Andreea Esca şi EBA sunt câteva dintre victimele hackerului român "Fum Micul", care a spart căsuţele de mail şi conturile de Facebook ale mai multor vedete din România. El a făcut publice pe Facebook fotografiile, convorbirile şi numerele de telefon la care a căpătat acces în mod ilegal, declarând totodată că dezvăluirile sale legate de lumea mondenă sunt abia la început. Câteva alte vedete care au avut de suferit de pe urma lui "Fum Micul" sunt Corina Caragea, Diana Dumitrescu, Adrian Cristea, Laura Cosoi, Rona Hartner şi Costi Ioniţă. Plângere penală împotriva hacker-ului Trustul Pro a sărit imediat în apărarea vedetelor, susţinând, printr-un comunicat semnat de Biroul de Presă al Mediafax Group, că a făcut o plângere penală împotriva hackerului. De asemenea, comunicatul face apel la colegii de beaslă, cărora li s-a cerut să nu publice informaţiile legate de acest scandal, deoarece “folosirea lor constituie complicitate la infracţiuni". Oamenii legii au precizat pentru EVZ că sesizarea este coordonată de DIICOT şi instrumentată de poliţiştii de la Serviciul de Combatere a Fraudelor Informatice din Poliţia Română. "În urma sesizării depuse, urmează să fie delegaţi ofiţeri de combatere a fraudelor informatice pentru verificarea acestor informaţii şi identificare autorului", au precizat surse judiciare. Portret de hacker "Fum Micul" a declarat pentru EVZ că are 20 de ani, locuieşte în Bucureşti şi este originar din zona Maramureşului. "A fost o satisfacţie pentru mine să văd ce-şi scriu aceşti oameni, vedete, unii altora", şi-a expus hacker-ul motivele, adăugând că "dacă eu mă bucur de conţinutul lor, să se bucure şi alţii". "Fum Micul" a spus că are câteva alte conturi de Facebook pregătite, în cazul în care reţeaua de socializare i-l va închide pe cel care foloseşte la momentul actual şi s-a declarat 100% că nu va fi prins de autorităţi. Întrebat ce va publica în continuare, hacker-ul a răspuns că nu poate da detalii, pentru că i-ar pune în gardă pe cei vizaţi. "Micul Fum" a postat pe Facebook numerele de telefon ale Andreei Marin şi Andreei Esca, precum şi o conversaţie pe Yahoo Messenger între românca cu cele mai lungi picioare din ţară, Daniela Aciu, şi o prostituată de lux, care s-a lăudat că a câştigat 8.500 de dolari în numai două săptămâni.

"În urma sesizării depuse, urmează să fie delegaţi ofiţeri de combatere a fraudelor informatice pentru identificare autorului.“ Surse judiciare SECURITATE PE INTERNET

Cum să-ţi protejezi intimitatea online

"Atacurile asupra personalităţilor din showbiz-ul românesc demonstrează faptul că acestea nu-şi iau măsurile de protecţie necesare pentru folosirea reţelelor sociale fără riscuri. Aceste incidente puteau fi evitate în totalitate dacă victimele ar fi folosit o soluţie de securitate cu modul antiphishing", spune pentru EVZ Bogdan Botezatu, cercetător antiviruşi la BitDefender. "Bănuiala mea este că respectivele vedete au primit câte un mail cu linkuri către o pagină care se aseamănă cu Facebook-ul, sub pretextul necesităţii reactivării contului sau a expirării parolei. Au dat click pe link şi şi-au introdus datele pe respectiva pagină, numai că acestea nu au ajuns la Facebook, ci la hacker-ul respectiv", continuă Botezatu, atrăgând atenţia că situaţiile acestea ar fi putu fi evitate dacă vedetele atacate ar fi avut pe calculator o soluţie antivirus cu modul antiphishing. Cercetătorul BitDefender spune că, în cazul în care ţi se sparge contul de Facebook sau căsuţa de email şi mai ai acces la ele, trebuie să-ţi schimbi imediat parola şi datele legate de recuperarea parolei (de obicei răspunsuri la o serie de întrebări standard). Problema intervine atunci când nu mai ai acces la respectivele conturi. În această situaţie trebuie să te adresezi site-urilor în cauză. Pe lângă click-urile pe link-uri rău-intenţionate, o altă greşeală pe care o fac utilizatorii de internet este să aibă o singură parolă pentru mai multe conturi virtuale. "Noi le recomandăm clienţilor noştri să aibă câte o parolă diferită pentru fiecare cont în parte", spune Botezatu. Odată obţinută o parolă, un hacker va încerca să o folosească şi cu alte conturi ale persoanelor atacate, astfel că parolele multiple micşorează pierderile suferite. Bofdan Botezatu recomandă folosirea varaţiunilor la o parolă de bază: "Spre exemplu, dacă ai parola «g1g1» pe contul de Gmail, pe Facebook poţi folosi o parolă de tipul «g1g1-facebook»". În plus, utilizatorii de internet trebuie să fie foarte atenţi când se conectează la reţelele wireless. Dacă reţeaua wireless nu e criptată (te poţi conecta la ea fără să introduci o parolă), datele utilizatorilor pot fi văzute de hackeri cu ajutorul unui add-on pentru browserul Mozilla Firefox.

CITIŢI ŞI:

  • Conturile de Facebook ale multor vedete au fost sparte. Bianca Drăgușanu, Andreea Esca şi EBA, printre "victime"
  • Hackerul "Micul fum": "Pro TV îl ia pe Mircea Badea"