Societatea la care statul român deţine 48,7% din acţiuni ascunde rezultatul anchetei privind achiziționarea a 1,6 milioane de certificate verzi dintr-o singură sursă
Electrica SA va avea, din 24 octombrie 2016, un nou director general, în persoana lui Dan Cătălin Stancu. Acesta revine la Electrica, companie pentru care a mai lucrat din 1990 până în 2009, an în care ajunge director de strategie şi dezvoltare corporativă al E.ON România. Stancu se întoarce găsind Electrica cu peste 600 de milioane de euro în conturi, 444 milioane de euro provenind din listarea la bursă din 2014, dar şi cu un scandal uriaş pe cap, cel al certificatelor verzi de aproape 60 de milioane de euro achiziţionate de Electrica Furnizare.
FOTO: Cristian Bușu
Pe de altă parte, numirea lui Stancu naşte multe întrebări inclusiv printre cei de la Electrica.
Marea familie
„Îi urăm bun revenit în familia Electrica lui Cătălin Stancu”, au fost cuvintele lui Cristian Buşu, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Electrica şi secretar de stat în ministerul Energiei.
Buşu are dreptate şi la propriu şi la figurat. Soţia lui Stancu, Elena, deţine de câteva luni şefia Operaţiunilor din Electrica. Mai mult, naşul lui Stancu, Mircea Pătrăşcoiu, este director general la Electrica Furnizare, iar soţia lui Marilena, ocupă funcţia de şef al departamentului de management.
Pătrăşcoiu este cel care a semnat, în aprilie-mai 2016, pentru cumpărarea de către Electrica Furnizare a 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 60 de milioane de euro, de la firme aparţinând grupului portughez EDP Renewables, cu perioadă de livrare până în 2019. „Decizia de afaceri a fost luată şi asumată în totalitate de Executivul Electrica Furnizare”, se arată într-un comunicat al Electrica SA.
FOTO: Dan Cătălin Stancu
Potrivit informaţiilor noastre, după plecarea din martie de la conducerea Electrica a lui Ioan Roşca, Mircea Pătrăşcoiu a râvnit la postul rămas vacant, chiar dacă instituţia angajase agenţia de recrutare Pedersen & Partners pentru găsirea unui nou şef. Iar Pătrăşcoiu aştepta momentul prielnic, adică terminarea mandatului de la Electrica Furnizare, pe 25 octombrie 2016. Sursele noastre susţin că Pătrăşcoiu şi-ar mai dori o dată la Furnizare, mai ales că reprezentantul Electrica în Consiliul de Administraţie al Electrica Furnizare este tocmai Dan Cătălin Stancu, al cărui mandat începe pe 24 octombrie 2016.
Buşu nu se mai grăbeşte
Scandalul certificatelor verzi a izbucnit pe 22 iulie, după o dezvăluire de presă. Pe 25 iulie, Cristian Buşu spunea că sunt în desfăşurare două audituri la Electrica, unul intern şi altul extern.
„Când vom avea aceste două rapoarte de audit, dacă ceva va fi în neregulă, vom avea toleranță zero. Dacă e să fie, vor cădea foarte multe capete. Nu vreau să mă pronunț până atunci, pentru că nu este corect. Nu vreau să se spună că ministerul intervine asupra Electrica sau că Electrica intervine asupra Electrica Furnizare. Haideți să o facem profesionist. Aștept aceste două rapoarte vineri (29 iulie 2016 – n.r.), ca să putem să fim transparenți și față de presă și față de consumatori, până la urmă”, declara Buşu.
Pe 19 august, un comunicat al Electrica informa: „A fost finalizat auditul extern care a avut ca obiectiv evaluarea achiziţiei de certificate verzi. Raportul a fost transmis Consiliului de Administrație al Electrica SA, spre analiză. La acest moment nu pot fi date publicitații date din raport dar, în spiritul transparenței caracteristice unei companii listate la bursă, după încheierea procesului de analiză, Electrica SA va comunica tuturor părților interesate concluziile, precum și orice măsuri adoptate, cu respectarea legislației în vigoare”.
Dacă în iulie Cristian Buşu dădea termene de câteva zile, Consiliul de Administraţie, pe care cu onor îl conduce, a luat în discuţie auditul, întocmit de compania americană IntelDiligence, abia la jumătatea lui septembrie, în acelaşi timp în care îl accepta pe Dan Cătălin Stancu ca director general.
Nepotismul e prevăzut în Contractul colectiv de muncă
Intrigaţi de cumetriile din compania de electricitate, am încercat să aflăm care sunt explicaţiile că de ani buni nepotismul este la el acasă. Am fost îndrumaţi de un cunoscător să citim Contractul colectiv de muncă al Electrica SA. Aşa am ajuns la articolul 4.5, pe care îl redăm integral: (1) În cazul în care, pentru ocuparea unui post vacant, vor fi mai mulţi candidati cu rezultate sensibil egale la concurs (în limita de pâna la 0,5 puncte), la ocuparea postului vacant se va ţine cont de urmatoarea ordine de preferinţă: a) salariatul este deja angajat în unitate sau în „Electrica” S.A. şi participă la concurs pentru altă funcţie; b) membrii familiilor salariaţilor „Electrica” S.A. (soţ, soţie, copii).
Electrica ar vrea 30 % din acţiunile E.On România
E.On vrea să vândă 30% din acţiunile pe care le deţine la firma de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale din România, scria publicaţia Focus Energetic pe 26 septembrie. Singura companie din domeniul energetic ce şi-a manifestat intenţia de a cumpăra pachetul de acţiuni este Electrica. În prezent, statul român, prin SAPE, deţine 13,51% din acțiunile E.On Distribuție România. Însă, „nemţii nu prea vor o companie competitoare pe piaţă, precum Electrica, preferând un fond de investiţii în acţionariat. Dar, pare că românii au un avantaj: noul director general al companiei, Cătălin Stancu, vine tocmai de la E.On şi se presupune că ştie ce se mai întâmplă la nemţi. Totuşi, este puţin probabil ca Stancu să facă parte din echipa de negociere, tocmai din această cauză. Se pare că tranzacţia va fi coordonată de către Alexandra Borislavschi (unul dintre „artizanii” listării Electrica) şi Consiliul de Administraţie”, mai scria Focus Energetic.
Acţionariatul Electrica şi Electrica Furnizare
Electrica SA este acţionarul majoritar al Electrica Furnizare, deţinând 78% din acţiuni, iar 22% sunt ale Fondului Proprietatea. Electrica SA este companie cu capital majoritar privat, în urma listării din 2014. Însă cel mai mare acţionar este statul român cu o participaţie de 48,7%, prin Ministerul Energiei. 9,81% sunt deţinute de persoane fizice, iar 41,41% de persoane juridice.
O anchetă care încearcă să bage gunoiul sub preş
Specialiştii din Ministerul Energiei consultaţi de Evenimentul zilei nu au nicio explicaţie pentru faptul că nu se fac publice concluziile anchetei privind achiziţionarea certificatelor verzi de către Electrica Furnizare.
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declara că nu va tolera niciun fel de lipsă de integritate, aşteptând rezultatele anchetei până pe 29 iulie. El spunea, în urmă cu peste două luni: „Nu avem nicio toleranţă pentru niciun fel de lipsă de integritate, pentru niciun fel de lucruri necurate. Am discutat cu domnul secretar de stat Buşu care este şi membru în consiliul de administraţie al Electrica şi vom avea cât de curând, asta înseamnă zile, o evaluare preliminară. Ea este deja în curs”.
Două controale, niciun rezultat
Ministerul Energiei a cerut două controale la Electrica Furnizare, după ce a primit numeroase sesizări cu privire la achizițiile de certificate verzi ale acestei companii, și așteapta finalizarea lor până pe 29 iulie, spunea Cristian Bușu. „Noi am primit o sesizare, în care se spunea că la Electrica Furnizare a avut loc o tranzacție. Noi am luat act de această sesizare. La sfârșitul lunii trecute am solicitat realizarea unui raport comprehensiv în ceea ce privește toate elementele sesizate cu privire la activitatea filialei Electrica Furnizare. Acum, după ce lucrurile au luat o altă turnură, am constatat că nu doar un audit intern este necesar, trebuie să existe și un control de afară. Deci pe acest subiect, pe două planuri, le-am dat termen sfârșitul săptămânii ca să avem totul pe masă, ca să putem fi transparenți”, declara oficialul pe 25 iulie.
„O suspiciune rezonabilă”
„Există o suspiciune rezonabilă că tranzacţiile au fost determinate de o înţelegere anterioară şi realizate mai târziu pe piaţa certificatelor verzi de pe OPCOM, ceea ce este ilegal”, se arăta într- un raport din luna iunie realizat de Consiliului de Administraţie al Electrica. Se mai consemna că directoratul nu a informat Consiliul de Administraţie în niciun fel asupra acestor tranzacţii, dar şi că la conducerea Electrica Furnizare sunt mai multe familii, ca Pătrășcoiu, Niţă sau Beu.
Ce am întrebat noi, cum au tăcut ei
În temeiul Legii nr.544 din 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, am adresat acelaşi două întrebări ministrului Economiei, ministrului Energiei şi directorului general al Electrica SA: Cum şi când se vor rezolva conflictele de interese de la Electrica şi Electrica Furnizare, în a căror conduceri se află familii întregi (soţi, naşi, fini etc.)?
Care este rezultatul anchetei privind achiziţionarea de către Electrica Furnizare, în lunile aprilie-mai, a 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 60 de milioane de euro, de la firme aparţinând unui singur grup: EDP Renewables? De la Economie ni s-a comunicat că demersul nostru a fost redirecţionat către Energie, iar de la Energie ni s-a spus că a fost trimis la Electrica, deoarece fiind vorba de o societate cu capital majoritar privat nu se cade ca ministerul să vorbească în numele ei. Cum ne aşteptam, de la Electrica nu am primit niciun răspuns.