Scandalul FTX. Procurorii anchetează donațiile politice ale lui Sam Bankman-Fried

Sursa:Twitter

Procurorii federali din Manhattan caută informații la democrați și republicani despre donațiile făcute de Sam Bankman-Fried, antreprenor de criptomonede arestat și de doi foști directori ai companiilor pe care le-a cofondat. Solicitările procurorilor extind ceea ce a devenit rapid unul dintre cele mai mari scandaluri legate de finanțarea campaniilor electorale din ultimii ani, în timp ce atât democrații, cât și republicanii se confruntă cu întrebări legate de dorința lor de a beneficia de un flux de bani de la o industrie neclară și în mare parte nereglementată care a apărut brusc ca un jucător politic puternic.

În zilele care au urmat după ce a izbucnit scandalul legat de bursa de criptomonede FTX, Sam Bankman-Fried a fost arestat  și acuzat de încălcări ale legii, inclusiv de o schemă majoră de finanțare a campaniilor electorale. Ulterior, procurorii au contactat reprezentanți ai campaniilor și comitetelor care au primit milioane de dolari de la Sam Bankman-Fried, de la colegii săi și de la companiile acestora.

O firmă de avocatură care reprezintă unele dintre cele mai importante organizații politice democrate - inclusiv ramurile oficiale de campanie ale partidului, cele mai mari Super PAC-uri ale acestuia și campaniile unor politicieni de profil înalt, cum ar fi reprezentantul Hakeem Jeffries - a primit un e-mail de la un procuror de la biroul procurorului Statelor Unite pentru Districtul de Sud din New York. E-mailul cerea informații despre donațiile lui Bankman-Fried, ale colegilor săi și ale companiilor.

Procurorii au contactat reprezentanți ai altor campanii democrate care au primit bani legați de bursa de criptomonede FTX, pe care Sam Bankman-Fried a cofondat-o, potrivit unor surse citate de NYT. Procurorii investighează, de asemenea, donații către campanii și comitete republicane de către un alt director al FTX, care a fost un finanțator de top al dreptei, potrivit unei persoane familiare cu situația.

Sam Bankman-Fried este singurul care se confruntă cu acuzații

De când a apărut ca un megadonator politic de frunte în lunile dinaintea alegerilor din 2020, el a donat aproape 45 de milioane de dolari, în principal pentru campanii și comitete democrate care acum se străduiesc să se distanțeze.

Nu a existat nici un indiciu că campaniile și grupurile politice s-au angajat în acte ilegale legate de donațiile primite. Investigațiile Departamentului de Justiție par a fi un efort de a aduna dovezi împotriva lui Bankman-Fried și a altor foști directori FTX, mai degrabă decât împotriva beneficiarilor lor politici.

Unii politicieni - inclusiv Hakeem Jeffries, viitorul lider democrat din Cameră, și reprezentantul ales Aaron Bean, un republican din Florida - fie au returnat donațiile legate de FTX, fie au dat banii în scopuri caritabil, după ce compania a fost implicată în scandal. Alte grupuri spun că pun banii deoparte pentru o eventuală despăgubire a victimelor presupusei scheme.

Cum s-au deturnat banii

Procurorii au declarat că FTX a fost o "casă făcută din cărți de joc" prin intermediul căreia Sam Bankman-Fried și alții au deturnat banii clienților pentru a cumpăra proprietăți imobiliare scumpe în Bahamas, a investi în alte firme de criptomonede, a se asigura cu împrumuturi personale și a face contribuții politice de zeci de milioane de dolari menite să influențeze deciziile politice privind criptomonedele și alte probleme.

Procurorii îl acuză pe acesta că a conspirat, împreună cu alte persoane nenominalizate, pentru a încălca legile privind finanțarea campaniilor electorale care interzic donațiile corporative către campaniile candidaților și interzic donațiile "în numele altor persoane", cunoscute în mod obișnuit sub numele de "donatori de paie". De asemenea, el este acuzat de fraudă electronică, spălare de bani și fraudă cu titluri de valoare în legătură cu gestionarea FTX și a unei alte companii pe care a cofondat-o, Alameda Research.

Va urma restituirea donațiilor

În cadrul unei conferințe de presă de marți, Damian Williams, procurorul Statelor Unite pentru Districtul de Sud din New York, a cerut "oricărei persoane, entități sau campanii politice care a primit bani furați de la clienți" să "lucreze cu noi pentru a returna acești bani victimelor nevinovate".

Reglementările Comisiei Electorale Federale impun campaniilor și comitetelor politice să restituie donațiile despre care s-a stabilit ulterior că sunt ilegale, chiar dacă fondurile au fost deja cheltuite și trebuie strânși bani noi pentru a plăti rambursările.