Scandalul biletului nu se vede bine la Strasbourg

Din Parlamentul European de la Strasbourg, scandalul iscat in jurul biletului prezidential se vede ca un semn ingrijorator de instabilitate politica.

"Acum, cand Romania abia a intrat in Uniunea Europeana, politicienii ar trebui sa stabileasca o strategie postaderare, in locul acestor dispute", a comentat pentru EVZ Jan-Marinus Wiersma, viceliderul Grupului Socialist din PE.

Un alt lider socialist, Hannes Swoboda, a propus ca solutie chiar demisia premierului Calin Popescu-Tariceanu in lipsa unui "acord al fortelor majore politice" care sa continue reformele.

Popularii europeni, grup din care face parte si PD, s-au abtinut de la orice comentariu. La fel si oficialii UE. Reprezentantul Comisiei Europene in Romania, ambasadorul Donato Chiarini, a amintit doar ca "intr-o guvernare exista suisuri si coborasuri" si ca "nimeni nu este perfect".

ALDE nu vrea demisia lui Tariceanu

Liberalii europeni il sustin pe Tariceanu si nu ii recomanda sa-si dea demisia. Ei s-au interesat ieri de continutul exact al scrisorii, comentand ca "si in alte tari se intampla frecvent astfel de lucruri in conditiile in care presedintele si premierul se inteleg", a adaugat Cioroianu.

Cu un singur lucru sunt in unanimitate de acord demnitarii europeni: Traian Basescu nu-si poate justifica tainuirea invocand o posibila amanare, la acea vreme, a datei aderarii Romaniei la UE.

"E scandalos!", a reactionat Wiersma in fata motivatiei invocate de Basescu.

Politicieni sub acuzare

Coruptia din Europa

Europa nu este straina de cazuri in care politicieni au fost acuzati de coruptie, incalcare a constitutiei sau ingerinta in actul de justitie. In 2004, presedintele Lituaniei, Rolandas Paksas, a fost acuzat de favorizarea unui om de afaceri rus, sponsor al campaniei sale.

Paksas era banuit ca a intervenit personal pentru a facilita acordarea de cetatenie omului de afaceri mentionat si chiar ca i-a furnizat acestuia informatii despre o ancheta a politiei care-l viza. Afacerea s-a incheiat cu demiterea presedintelui de catre parlament.  

Tot in 2004, ministrul britanic de interne, David Blunkett, a fost acuzat ca a intervenit pentru a grabi obtinerea unei vize pentru o bona angajata de fosta sa amanta. In ciuda sustinerii aratate de Tony Blair, ministrul internelor a fost nevoit sa demisioneze.

Fostul premier italian Silvio Berlusconi este probabil campionul proceselor, fiind acuzat, pe langa frauda sau evaziune fiscala, si de coruptie sau incercare de influentare a actului de justitie. Nicio sentinta definitiva nu a fost pronuntata insa impotriva abilului politician. (Flavius Toader)