SCANDALOS! Sorin Oprescu şi Mircea Sandu ne-au făcut de râsul lumii

AFACEREA "OPRESCU - GAZON". Primarul general şi preşedintele FRF au ştiut de problemele cu gazonul de pe "Naţional Arena", dar nu au mişcat un deget.

Pe Sorin Oprescu l-a luat gura pe dinainte. Imediat după meciul cu Franţa, Primarul General a recunoscut că ştia că există o problemă cu suprafaţa de joc: "gazonul a fost acceptabil faţă de cum mă aşteptam să fie".

Miercuri dimineaţa, primarul şi-a revizuit declaraţia: a anunţat că îi va cere socoteală constructorului pentru situaţia care a pus întreaga Românie într- o lumină proastă. L'Equipe, cel mai prestigios ziar de sport din Europa, a numit gazonul de pe "Naţional Arena" "un câmp de cartofi".

"Cum poate o arenă de o asemenea anvergură să aibă un teren atât de dezastruos?", se minunează gazetarii din Hexagon, acreditaţi la meciul România- Franţa. Faptul că nu a semnat recepţia stadionului, nu îl exonerează pe Oprescu. Nici la Pasajul Basarab nu a semnat recepţia, ceea e a declanşat un scandal politic. Dar, măcar, înainte să dea drumul traficului, Municipalitatea a testat podul. Nu la fel s-a întâmplat cu stadionul.

"Naţional Arena" a fost inaugurată cu un meci crucial şi cu tribunele arhipline. Noroc că nu s-au petrecut evenimente periculoase în care să fi fost implicaţi spectatorii. Au fost însă probleme cu gazonul. Dacă stadionul ar fi fost "probat" cu un meci mai puţin important, eventual unul din prima ligă, hibele gazonului ar fi fost descoperite şi nu am fi trăit evenimentul penibil de marţi seara, care ne-a făcut de râs în întreaga lume. Cu faptul că trebuia organizat un eveniment mai mic este de acord chiar directorul Max Boegl.

Directorul Max Boegl: "Nu mai ştiu pe cine am angajat"

Contractul pentru "Naţional Arena" pare a fi mai misterios decât Marea Piramidă. Romeo Boţocan, directorul general al firmei angajate de Primărie ca să construiască stadionul avea amnezie ieri: "Nu îmi amintesc acum cum se numeşte firma angajată de noi (să pună gazonul - n.r.). Gama Verde este un subcontractor. Lanţul este mare".

Pe de altă parte, întrebat de EVZ cine este de vină pentru că gazonul s-a stricat şi cine ar trebui să înlocuiască iarba, Adrian Oprişan, patronul firmei subcontractante a declarat că nimeni nu e vinovat. "Este firesc ce s-a întâmplat. Nu ar trebui căutaţi vinovaţii. Nu vreau să intru în detalii. Acum am o întâlnire de care trebuie să mă ocup. E importantă", a spus Oprişan.

Oprescu: "Cel care ar trebui să dea explicaţii este constructorul"

Primăria Capitalei, dându-şi seama de poziţia incomodă în care se află, a emis, ieri, un comunicat de presă în care precizează că îşi exprimă regretul şi nemulţumirea pentru starea gazonului de pe "Naţional Arena" şi recunoaşte că au existat indicii privind starea neconformă a acestuia.

"Montarea şi întreţinerea acestuia au fost şi continuă să fie responsabilitatea exclusivă a constructorului. Acest lucru a depins exclusiv de constructor, care a angajat o firmă din Italia, iar aceasta, la rândul ei, a contractat o altă firmă din România. Prin urmare, cel care trebuie să dea explicaţii privind starea gazonului este constructorul." Potrivit edilului-şef, în momentul în care au apărut indiciile că există probleme în legătură cu gazonul, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, ar fi solicitat imperativ constructorului explicaţii şi garanţii ca la momentul meciului gazonul va fi în bune condiţii.

PMB precizează că nu s-a platit nici un leu pentru acest gazon şi nici nu va fi platit până cand suprafaţa de joc nu va corespunde standardelor europene. "Primăria Municipiului Bucureşti îşi exprimă, în acord cu milioanele de români, care au urmărit meciul România-Franţa, regretul şi nemulţumirea pentru starea gazonului, pentru că, în mod clar, acesta nu s-a ridicat la nivelul stadionului pe care PMB l-a construit", se mai precizează în comunicat.

Max Boegl: Gazonul nu s-a prins din cauza căldurii

Directorul Max Boegl promite să facă ce n-a făcut. "Din cauza condiţiilor meteo, rădăcina gazonului nu a crescut suficient şi nu s-a fixat în sol. Primăria nu va plăti nici un leu în plus", a explicat Boţocan. Montarea gazonului a costat 100.000 de euro, iar refacerea terenului de joc va costa între 150.000 şi 200.000 de euro. Potrivit lui Oprescu, gazonul a fost plătit din banii Federaţiei Române de Fotbal.

NOTĂ INTERNĂ DE PARTID

PSD face paravan în jurul lui Sorin Oprescu

Într-un document PSD de uz intern obţinut de EVZ, socialdemocraţii care apar la TV sunt instruiţi să îl menajeze pe primarul Sorin Oprescu în scandalul legat de gazonul de pe Naţional Arena. În schimb, conducerea social democraţilor le cere să arunce vina pe fratele lui Marian Oprişan, vicepreşedinte PSD - Adrian Oprişan.

Fratele lui Oprişan deţine firma care a a fost subcontractată pentru montarea gazonului de pe stadionul naţional. "Info: Despre gazonul de pe Naţional Arena-dacă se politizează. Primăria a fost implicată direct în ridicarea stadionului. Pentru gazon, constructorul a fost singur implicat. A contractat o firmă din Italia, care a subcontractat firma fratelui lui Oprişan din România", aşa începe documentul.

În al doilea rând, liderii PSD sunt învăţaţi să spună că Primăria nu a avut legătură cu decizia, şi a anunţat că nu va plăti oricum nimic. "Acum, în refacerea gazonului se vor implica şi preşedinţii de cluburi. Una din problemele administrative vine şi din faptul că CGMB (n.r Consiliul General al Municipiului Bucureşti) nu a acceptat să discute despre trecerea stadionului în administrarea privată (aşa cum a propus Oprescu)", se mai precizează în documentul care nu este public.

Totodată, aceştia explică la ultimul punct că dacă ar fi fost o firmă privată care să administreze stadionul, toate problemele se discutau altfel. "Toţi ar fi lucrat direct cu această firmă, nu cu funcţionari din primărie sau angajaţi ai firmei constructoare", se mai precizează în finalul informării. Primarul general al Capitalei a explicat, în repetate rânduri, că Municipalitatea nu are bani pentru întreţinerea Stadionului "Naţional Arena" şi că va cere consilierilor generali să aprobe ca stadionul să fie administrat în parteneriat public-privat.

În opinia lui Sorin Oprescu, dacă se aprinde lumina şi aceasta rămâne deschisă două ore pentru un meci, este cheltuiala pe care o avem cu iluminatul public în cartierul Pantelimon. Edilul Capitalei a mai explicat că parteneriatul privat ar fi fost bine să fie încheiat înainte ca lucrările să fie gata, astfel încât, dacă apăreau probleme, administratorul stadionului se ocupa să le rezolve, şi nu Primăria Capitalei.

PRECEDENT

Stadionul din Frankfurt, aceeaşi problemă

Pe stadionul german Commerzbank- Aren, care a fost construit tot de firma Max Boegl şi al cărui proiect a fost folosit pentru ridicarea stadionului din Capitală, gazonul a trebuit să fie complet înlocuit. Iarba de pe noul stadion german, a fost schimbată de mai multe ori, potrivit wikipedia.org. După ce s-au săturat să o schimbe, în toamna lui 2007, a fost montat un sistem de iluminare special, care încurajează creşterea ierbii, chiar şi în zilele reci şi întunecate.

Astfel, gazonul trebuie înlocuit mai rar. "La fel s-a întâmplat pe stadionul Commerzbank- Arena, unde, timp de mai mulţi ani, gazonul s-a tot uscat. După, autorităţile au montat sisteme care să ajute la prinderea ei", au explicat surse municipale. Potrivit celor care au participat la montarea gazonului, măsurile luate de germani putea fi aplicate şi de noi.

Adrian Oprişan a vrut să vopsească nisipul înainte de meciul cu Danemarca, din 2003

Andrei Călin

România are o tradiţie bogată în a se face de râs în faţa lumii cu nişte suprafeţe de joc care semănau mai degrabă a orezării sau plaje, decât cu gazonul. Echipele naţionale ale Norvegiei şi Olandei, sau jucătorii formaţiilor FC Liverpool şi FC Valencia pot depune mărturie pentru lupta prin "tranşeele" de pe stadioanele din ţara noastră. Cel mai ruşinos episod de acest gen s-a petrecut în primăvara anului 2003, la celebra ruşine cu Danemarca, scor 2-5. Atunci, fima "Gama Verde SRL", patronată de Adrian Oprişan, a amenajat o veritabilă "plajă" pe vechiul stadion "Naţional".

(Foto dreapta: Adrian Mutu a stârnit o furtună de nisip cu Danemarca)

"Însămânţăm nişte seminţe extraordinare, din America"

"Nu am mai văzut vreodată un teren mai prost decât ăsta", au spus la unison protagoniştii partidei. În toamna anului 2002, politicienii vremii, în frunte cu fostul premier Adrian Năstase, au dat asigurări că prima reprezentativă va avea parte la ora meciului cu nordicii de "un teren impecabil".

Fondurile destinate lucrării de amenajare a gazonului au fost direcţionate către Adrian Oprişan, fratele "baronului" din Vrancea, Marian Oprişan. La acea vreme, firma patronată de Adrian Oprişan a primit 20.000 de euro, cu obligaţia de a termina lucrarea în timp util. La începutul lunii martie 2003, lucrările încă nu începuseră, iar Şerban Mihăilescu, secretarul general al guvernului, a convocat o conferinţă de presă în care a spus că situaţia este sub control.

"Însămânţăm nişte seminţe extraordinare din America, iar ele au timp de germinaţie foarte scurt". După câteva zile, oficialii au oferit alte explicaţii pentru întârzierea lucrării: "Utilajele sunt în vamă, dar începem treaba în două-trei zile". În cele din urmă, s-a demarat şi amenajarea gazonului, însă mai erau doar zece zile până la meci.

Atunci a fost prea frig

Iarba nu a mai crescut, iar cei implicaţi s-au întrecut în scuze penibile ca să ascundă dezastrul. Mai mult, ca să îşi salveze imaginea, cei care s-au ocupat de "plajă" s-au gândit să vopsească nisipul. "Vremea a fost de vină. A fost prea rece faţă de cum ne aşteptam noi să fie în această perioadă a anului şi de aceea nu a crescut iarba", a motivat Oprişan. Acum, tot natura a fost de vină, dar nu frigul, ci căldura.

ÎN CURÂND

Cartofi şi pe stadioanele din Liga a II-a

Dezastrul de pe "Naţional Arena" ar putea apărea şi pe stadioanele cluburilor din Liga a II-a. Federaţia Română de Fotbal (FRF) ur mează să deruleze un proiect prin care doreşte să ajute echipele din eşalonul II să-şi schimbe gazonul.

"Ei vin cu proiectul la noi, îl analizăm şi le dăm 50% din costurile înlocuirii. Am calculat că ar fi nevoie de maxim 200.000 de euro pentru o astfel de lucrare. Fiecare club în parte se va ocupa de stabilirea antreprenorului", a declarat Adalbert Kassai, secretar general al FRF. "O idee bună", spun fotbaliştii care şi-au sucit gleznele prin hârtoape. Însă ar putea apărea probleme, dacă şefii cluburilor din cele două serii ale ligii secunde, ca să scape de grija limbilor străine, s-ar orienta către antreprenori din România.

Afaceri la firul ierbii

La noi există doar două firme cu o aşa-zisă experienţă în domeniu. Una e cea a lui Constantin Geambazi, cumnatul lui Gigi Becali, care a montat gazon pe Ghencea. Iar cealaltă e nimeni alta decât cea care "a testat" cât de bine se adaptează cartoful pe "Naţional Arena", firma condusă de Adrian Oprişan. Prin urmare, dacă firma din urmă face un pic de lobby pe lângă cluburile din eşalonul II, ar putea primi câteva contracte. Experienţa îi recomandă. (Ionuţ Fantaziu) CITIŢI ŞI:

  • INVESTIGAŢIE EVZ. Firma care a plantat "cartofi" pe Naţional Arena mai poate ciupi câteva milioane de euro de la FRF
  • Scandalul gazonului continuă. Gigi Becali vrea să îl repare el. Dragomir e sceptic
  • Director Max Boegl, constructorul Naţional Arena: "Nu îmi amintesc cum se numeşte firma angajată să pună gazonul"
  • EXCLUSIV EVZ. Oprişan, despre scandalul gazonului: "Nu ar trebui căutaţi vinovaţii"
  • Sorin Oprescu: "Indicii despre starea neconformă a gazonului au existat. E responsabilitatea constructorului"
  • Firma care a plantat "cartofi" pe Naţional Arena mai poate ciupi câteva milioane de euro de la FRF
  • Naţional Arena, stadion de 234 de milioane de euro cu gazon de doi lei! Oprescu zice că a fost acceptabil. VEZI IMAGINI JENANTE