Micii, mâncarea naționala a românului de 1 Mai sunt de fapt un amestec de soia cu șorici, E-uri și coloranți cancerigeni.
Costă între 14 și 18 lei kilogramul de mici la caserolă și fac deliciul oricărei ieșiri la ”iarbă verde”. Stropiți din plin cu bere, la finalul petrecerii nimeni nu mai știe dacă starea de rău e de la mici sau de la combinație. Unii sunt indigeșți de la soia sau colesterol în stare pură (șorici), alții conțin mai multe fibre vegetale decât carne, iar unii sunt plini de E-uri cancerigene.
Speriați de amenzile pe care le-ar putea lua, unii dintre producători indică pe etichete cam ce cantitate de carne conțin micii lor. Oricine știe că în economia de piață o indicație de genul ”minim” indică de fapt cantitatea reală. Micii de Recosemtract au o rețetă fabuloasă: ”minim” 11% proteină (carne de vită și carne de porc), 15% grăsime, condiment naturale, emulsificator – emulgator, acid ascorbic și carmin colorant. Micii de la Selgros conțin glutamat de sodium, celebrul E 621, considerat de specialiști una dintre cele mai cancerigene substanțe.
Un adevărat ”miracol” sunt micii produși de Unicarm: printre carnea de vită și porc conțin emulsie de șorici, soia, fibre vegetale, acetat de sodiu, condiment, ascorbat de sodium, acid ascorbic, extracte vegetale cu efect de culoare.
Specialiștii în nutriție spun că şoriciul creşte colesterolul şi provoacă guta. Şoriciul e colagen. Prin metabolizare, se transformă în acid uric, de unde şi pericolul pentru sănătate. Recomandarea medicilor e fermă: citiţi etichetele. Cu cât vedeţi «şorici» menţionat mai la începutul reţetei cu atât e în cantitate mai mare în produsul respective.
Alți mici, de la Femadar sunt colorați cu carmin, colorant produs din pulberea obținută prin zdrobirea femelei unei insecte (coccus cacti) originară din Mexic sau din ouăle acesteia, și care s-a dovedit că e de asemenea foarte cancerigen. (Foto: Adrian Pîclișan)