De trei zile, cei peste 100 de salariati ai Directiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL) nu au apa la robinetele din institutie.
Si asta pentru ca Regia Autonoma Judeteana de Apa (RAJA) a intrerupt furnizarea apei catre sediul DADL desi, potrivit reprezentantilor directiei, nu exista debite catre furnizorul de apa din municipiul Constanta.
Angajatii DADL se duc la toaleta la firmele din apropiere, de unde se alimenteaza si cu apa potabila. „Din cauza scandalului dintre directori se intampla totul. Al nostru e PNL, al lor e PSD si, pentru ca Ministerul Mediului de care apartine DADL nu aproba niste proiecte ale primariei, totul se rasfrange asupra noastra”, ne-a spus intrigat un salariat al DADL.
Explicatie neplauzibila
RAJA motiveaza ca DADL este alimentata printr-o conducta de apa foarte veche si care se fisureaza des. Directorul DADL, Gheorghe Babu, sustine insa ca acea conducta este „cea mai noua din zona” si ca, de fapt, „RAJA refuza sa plateasca penalitatile de 150.000 lei pe 2007 si sa incheie contractul-cadru pe 2008, pentru plata folosirii surselor de apa subterana si a apei din Canalul Dunare-Marea Neagra”.
Conform Legii nr. 400/2005, Ministerul Mediului, prin directiile apelor teritoriale, percepe taxe pentru folosirea surselor de apa de la toti utilizatorii, care pot fi regii sau societati comerciale cu profil industrial.
In cazul Constantei, este vorba despre RAJA, dar si de Lafarge - Romcim, Petromidia, Centrala Nuclearoelectrica Cernavoda. RAJA foloseste aceste surse de apa, aflate in administrarea DADL, pentru a furniza apa potabila catre populatie si pentru care percepe unul dintre cele mai mari tarife din tara, 2,32 lei/mc.
„Noi luam prin lege doar 3a din tariful perceput de RAJA”, precizeaza directorul DADL, Gheorghe Babu.SC RAJA SA este o societate comerciala cu actionar principal, 80a, Consiliul Judetean Constanta (majoritar PSD). Restul de 20a din actiuni le detin consiliile locale care beneficiaza de servicii de alimentare cu apa.
Presedinte al Consiliului de Administratie este consilierul local municipal PSD Felix Stroe, unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din zona. El refuza sa semneze contractul-cadru pe 2008 pe motiv ca DADL ii cere taxa in 15 zile de la emiterea facturii, pe cand RAJA ia banii de la consumatori in 45 de zile de la emiterea facturii. „Daca ne sincronizam pe termenul de 45 de zile, facem demersuri la Directia Apelor Romane si totul va fi in regula”, ne-a declarat Felix Stroe.