Bursa Română de Mărfuri acuză Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților că a exclus-o din piața de gaze naturale, prin atribuirea în exclusivitate a tranzacțiilor din piața angro de gaze operatorului de stat OPCOM.
Bursa de Mărfuri anunţă, într-un comunicat, că parlamentarii din Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților au decis în mod arbitrar și prin încălcarea principiilor pieței libere excluderea unui operator privat din piața gazelor naturale din România. “Votul din Comisie, care a avut loc pe 4 octombrie, a schimbat fundamental sensul OUG 64/2016 și acest lucru va produce efecte negative majore asupra piețe de gaze naturale și economiei României. Naționalizarea activității Bursei Române de Mărfuri prin impunerea unui monopol de stat asupra tranzacționării gazelor naturale, printr-un proces de legiferare denaturat, este anticonstituțională și încalcă în mod flagrant legislația UE în materie de funcționare a piețelor bursiere și principiile de concurență. În același timp, decizia Comisiei afectează structural sistemul energetic românesc și pune sub semnul incertitudinii finanțarea UE pentru gazoductul BRUA și investițiile din platoul continental al Mării Negre”, se mai arată în comunicat.
Gazoductul BRUA va lega Bulgaria, România, Ungaria și Austria și face parte din coridorul vertical prevăzut de strategiile europene care vizează securizarea aprovizionării cu gaze a țărilor membre a Uniunii Europene.
Societatea Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale “OPCOM” S.A. îndeplineşte rolul de administrator al pieţei de energie electrică, furnizând un cadru organizat, viabil şi eficient pentru desfăşurarea tranzacţiilor comerciale în cadrul pieţei angro de energie electrică și desfasoară activitaţi de administrare a pieţelor centralizate în sectorul gazelor naturale, în conditii de consecvenţă, corectitudine, obiectivitate, independenţă, echidistanţă, transparenţă şi nediscriminare.
Principalele activităţi desfăşurate de OPCOM conform prevederilor legislatiei primare și secundare în vigoare:
- Exercitarea activitatii de organizare și administrare a pietelor centralizate de energie electrică;
- Exercitarea funcţiei de Operator de Decontare, prin efectuarea operaţiunilor de decontare pentru Piaţa pentru Ziua Următoare și Piața Intrazilnică, respectiv stabilirea obligaţiilor de plată / drepturilor de încasare pentru Piaţa de Echilibrare şi a dezechilibrelor cantitative şi valorice ale Părţilor Responsabile cu Echilibrarea;
- Exercitarea funcţiei de organizator şi administrator al pieţei de certificate verzi;
- Exercitarea funcţiei de administrator al Platformei pentru tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră;
- Exercitarea activitatii de administrare a pietelor centralizate in sectorul gazelor naturale;
- Activitatea de supraveghere a funcţionării pieţelor administrate;
- Colectarea şi publicarea datelor statistice despre piaţă, conform prevederilor Legii energiei.