După trei ore de şedinţă cu scandal, puterea a decretat, prin Roberta Anastase, că legea educaţiei se consideră în acest moment adoptată, spre satisfacţia UDMR. Tabăra opoziţiei acuză "un nou abuz constituţional" şi ameninţă cu o nouă sesizare la Curtea Constituţională în următoarele două zile.
Ca să tranşeze situaţia legii educaţiei, cu 183 de voturi "pentru" şi în fluierăturile parlamentarilor opoziţiei, care s-au abţinut de la vot, plenul reunit al parlamentului a decis suplimentarea ordinii de zi de astăzi cu subiectul continuării procedurii de asumare pe legea educaţiei.
După ce parlamentarii liberali au fost chemaţi să-şi anunţe public retragerea semnăturilor de pe moţiunea de cenzură, Roberta Anastase a tras concluzia aşteptată de guvernul Boc: "Nu mai există moţiunea de cenzură. Legea educaţiei se consideră adoptată. Din acest moment curge termenul de două zile pentru sezarea la Curtea Constituţională.
În replică la votul din plen, Mircea Geoană a spus că va contesta legea educaţiei la Curtea Constituţională după "şiretlicul" puterii. "E păcat că din disperare politică bruscaţi actul constituţional. E o comedie procedurală ce se întâmplă astăzi. Legea educaţiei va adoptată prin procedura de la Senat. Vă garantez asta", a spus Geoană de la tribună.
Marko, enervat de Orban: "După atitudine, dvs aveţi nevoie de legea educaţiei"
Iritaţi, parlamentarii PNL, rămaşi în sală după plecarea celor din PSD şi PC, i-au reproşat lui Anastase "un nou abuz constituţional". "Să nu credeţi că veţi avea legea educaţiei", le-a trasmis Ludovic Orban, cu dedicaţie UDMR-iştilor. "Nu noi avem cei din UDMR interesul legii educaţiei. Noi am făcut şcoala şi universitatea. Dumneavosatră, după atitudinea pe care o aveţi, aveţi nevoie de legea educaţiei. Şi dreptul de a accepta sau nu o moţiune de cenzură e al plenului. Noi suntem reprezentanţii poporului, senatorii şi deputaţii, nu Biroul Permanent", s-a revoltat însă liderul UDMR Marko Bela.
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a cerut încă de la debutul şedinţei plenului reunit ca ordinea de zi să fie suplimentată cu supunerea la vot a continuării procedurii de asumare a guvernului pe legea educaţiei, ceea ce a trezit revolta opoziţiei. Atât PDL şi UDMR, cât şi partidele de opoziţie au adus ca argumente câte o decizie diferită a Curţii Constituţionale pe legea educaţiei.
Astfel, PDL a invocat cea de-a doua hotărâre a Curţii: moţiunea de cenzură depusă de opoziţie după asumarea legii educaţiei nu mai poate fi retrasă. Cum opoziţia şi-a retras moţiunea, PDL şi UDMR consideră că legea educaţiei trebuie adoptată în urma asumării. La rândul lor, parlamentarii PSD şi PNL aduc în prim-plan prima decizie a magistraţilor, care au declarat neconstituţională asumarea.
Nicolăescu: Supuneţi la vot o aberaţie! Aşa se face că scandalul pe legea educaţiei a reînviat. "Supuneţi la vot o aberaţie. Vă sfătuiesc, colegial, să nu supuneţi la vot această propunere", a spus de la tribună Eugen Nicolăescu, viceliderul deputaţilor PNL.
"Ceea ce hotărăşte Curtea e lege pentru toţi. Dacă domnul Toader are soţia avocat, de ce nu îl învaţă? Dacă dânsa nu are timp, mă ofer eu să conspectăm Constituţia. Nu puteţi să supuneţi la vot nimic în afara acestei cărciucici, pe care preşedintele Băsescu a prezentat-o în două campanii întregului popor. Trebuie să vă hotărâţi dacă respectaţi această cărticică sau o calcaţi în picioare", a intervenit şi Aura Vasile, deputat PSD.
"Influenţa razelor de lună asupra galoşilor de gumă"
Senatorul PDL Radu Berceanu a întrerupt discuţiile, cerând ca propunerea lui Toader să fie supusă la vot, iar dezbaterile să continue în timpul alocat acestei teme dacă ea va fi introdusă pe ordinea de zi, aşa cum spune regulamentul.
"Ideea că un subiect nu poate să fie introdus pe ordinea de zi nu există decât dacă nu întruneşte majoritatea. Ordinea de zi nu poate fi neconstituţională sau un subiect de meditaţie. Ordinea de zi e pur şi simplu ordinea de zi (...) Dacă majoritatea parlamentarilor decide că doreşte să discute subiectul propus, fie că el se referă la influenţa razelor de lună asupra galoşilor de gumă, subiectul se discută", a spus Berceanu.
"Nicăieri nu scrie că nu am voie să nu supun la vot. Înainte vreau să-i dau cuvântul domnului prim-ministru", a continuat Roberta Anastase, care conduce şedinţa. Premierul a venit la tribună, spunând că "guvernul susţine introducerea pe ordinea de zi" a punctului invocat de democrat-liberali.
După câteva zeci de minute de contre, PSD şi PC au părăsit şedinţa, iar PNL a cerut o pauză de consultări.