Italia este una dintre cele mai afectate ţări din Europa din cauza epidemiei de Coronavirus, dar se pare că suferinţa acestui popor nu prea contează în faţa unor interese financiare enorme.
Cazul incredibil pentru ceea ce înseamnă atmosfera din peninsulă, adică o luptă contracronometru pe viaţă şi pe moarte, a fost preluat inclusiv de revista americană de tehnologie The Verge, pe site-ul theverge.com.
Pe scurt, o companie medicală i-a ameninţat cu judecata pe doi italieni care cu ajutorul unor imprimante 3D au creat valve necesare tratării cazurilor de Coronavirus. O valvă costă de obicei 11.000 dolari, dar cei doi tineri antreprenori au creat-o pentru un dolar. Doar este vorba despre ţara şi conaţionalii aflaţi în mare suferinţă…
La această poveste s-a ajuns după ce un spital din Italia a rămas fără valve din cauza numărului prea mare de bolnavi testaţi pozitiv cu temutul Covid-19. Potrivit Metro, producătorii au transmis reprezentanţilor medicali că nu au timp să fabrice valvele atât de repede cum o impunea situaţia critică.
Aşa s-a ajuns la ideea unei soluţii referitoare la fabricarea unor copii 3D ale valvelor atât de necesare tratării problemelor generate de Coronavirus. Cristian Fracassi şi Alessandro Ramaioli (deţinători ai start-up-ului Isinnova) au auzit apelul disperat şi au decis să pună la bătaie imprimantele 3D pe care le aveau, conform Business Insider.
Totuşi, când perechea a cerut producătorului schiţele ce trebuiau să-i ajute să creeze valvele 3D, compania le-a refuzat cererea şi i-a ameninţat cu un proces pentru încălcarea brevetului, conform Business Insider Italia.
Fracassi şi Ramaioli n-au ţinut cont de ameninţare şi au trecut la lucru, măsurând pe cont propriu valvele şi generând 3 versiuni diferite ale acestora cu ajutorul propriilor imprimante 3D.
Până în prezent, produsele lor au ajutat 10 pacienţi testaţi pozitiv cu teribilul Coronavirus. În demersul lor, cei doi au fost ajutaţi şi de Massimo Temporelli, fondatorul companiei FabLab.
„Pacienţii erau oameni în pericol de moarte şi noi am acţionat. Punct. Nu avem intenţia de a profita de situaţie. Nu vom folosi designul şi produsul în afara nevoilor urgente, care ne-au şi făcut să acţionăm. Nu vom da desenele mai departe”, a declarat Fracassi într-o postare pe Facebook.
Iniţiativa celor doi a atras şi laudele ministrului Inovaţiei Tehnologice, Paola Pisano, care i-a felicitat pe Twitter.
Italia are mai mult de 31.500 cazuri confirmate cu temutul Coronavirus şi peste 2.500 morţi până miercuri, 18 martie.