Douăzecişicinci de olimpici din Moldova au fost admişi fără examen pe locurile bugetate de la Universitatea "Gr.T.Popa" din Iaşi deşi mulţi dintre ei nu au nici cea mai mică legatură cu chimia sau biologia, disciplinele la care se dă examen de admitere la Medicină.
Rectorul universitatii isi motiveaza decizia prin faptul ca olimpicii arata aplecare spre performanta.
Admiterea la Medicina se face pe baza notelor de la bacalaureat si a rezultatelor obtinute la testele de biologie si chimie. Nu si pentru olimpici, care intra direct pe locurile bugetate fara nici un fel de examen. Printre ei se afla olimpici la sah, volei, handbal, italiana, teoria muzicii, neogreaca si religie.
"Marile universitati din lume dau burse olimpicilor sportivi. Decizia universitatii de a accepta la studii, pe locuri bugetate, fara concurs de admitere, pe cei care au castigat concursuri sau olimpiade nationale, indiferent de specificul acestora, este motivata de faptul ca acestia arata aplecarea pentru performanta. Cautam performeri fara a face nici o discriminare. Premiile obtinute la concursurile nationale arata capacitatea de a fi performant si de a munci suplimentar. Cunostintele pe Medicina le vor dobandi in universitate", a spus Vasile Astarastoae, rectorul UMF.
Un olimpic la şah din Focşani, Andrei Arghirescu cu mediia 8,10 la bacalaureat şi o voleibalistă din Piatra Neamţ, Mădălina Andoni, cu media 7,33 la bacalaureat se numără printre cei admişi la UMF, la Facultatea de Medicină Generală, respectiv Medicină Dentară. O altă olimpică la handbal din Vaslui, Oana Stângă, cu media de la bacalaureat 8,98 a fost admisă la Facultatea de Medicină Generală. 11 dintre olimpicii admişi sunt din Iaşi , dintre aceştia doar 2 fiind olimpici la chimie.
"Rezultatele de la bacalaureat sunt mai putin importante. Mai importantă e media celor 4 ani de studii. Ţinem cont de bacalaureat dar asta nu înseamnă că cine are media 10 la acest examen este candidatul cel mai potrivit pentru noi, sunt şi alte criterii", a mai spus rectorul Astarastoaie. În anul universitar precedent 12 olimpici au fost admisi fără consurs pe locurile bugetate la UMF Iaşi.
Andrei Arghirescu este olimpic la sah, a obtinut media 8,10 la bacalaureat si 9,20 in cei 4 ani de liceu. Spune ca si-a dorit mereu sa faca medicina pentru ca il pasioneaza si pentru ca si tata lui este medic. "A fost singura optiune a mea si m-am bucurat ca am fost admis fara concurs. Imi imaginez ca este frustrant pentru cei care nu au intrat pe locurile fara taxa pe care le+am ocupat noi, olimpicii. Dar cred ca decizia conducerii universitatii se bazeaza pe faptul ca cei care fac performanta intr-un domeniu pot face performanta si in alte domenii. Oricum imi imaginez ca va fi foarte greu in primul an cel putrin motiv pentru care am facut si niste ore de pregatire la chimie si biologie", spune Andrei.