Scandal la Cernăuți, după o declarație nefericită a primarului Roman Kliciuk. Românii, revoltați

Sursa foto: c4.com.ua

Roman Kliciuk, primarul orașului Cernăuți, a anunțat recent că renovarea scuarului Mihai Eminescu din centrul orașului ar fi o chestiune de primă importanță. În acest scop, edilul a spus că va solicita sprijinul „diasporei românești” și al reprezentanților businessului local – declarație ce a stârnit un val de revolte în rândul românilor din Cernăuți.

Nu învinuim de nimic primarul ucrainean, dar uneori contează ce declari și nu ce ai vrea să spui. De aceea, cuvintele trebuie atent utilizate.

Sursa foto: c4.com.ua. Primarul Romal Kliciko, în cadrul conferinței de presă din Cernăuți

Edilul vrea să renoveze scuarul „Mihai Eminescu” din Cernăuți cu ajutorul „diasporei românești”

„Scuarul „Mihai Eminescu” este foarte deteriorat. Acest loc central al Cernăuțiului nu ar trebui să aibă un asemenea aspect, mai ales că în preajmă este situat monumentul unei importante personalități culturale ale vecinilor și prietenilor noștri, care ne ajută atât orașul, cât și țara, în general. Pentru renovare, vom solicita sprijinul diasporei românești, al businessului autohton și al mecenaților. Este angajamentul nostru de a remedia această problemă”, a spus primarul Roman Kliciuk, conform c4.com.ua.

BucPress: Primarul Roman Kliciuk a utilizat inadecvat cuvântul „diasporă”, deoarece „românii din Cernăuți sunt locuitori autohtoni ai orașului

Declarația edilului din Cernăuți a revoltat mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai societății civile a românilor bucovineni. Ei consideră că primarul Roman Kliciuk a utilizat inadecvat cuvântul „diasporă”, deoarece „românii din Cernăuți sunt locuitori autohtoni ai orașului și nu au emigrat din România pe aceste meleaguri”, notează BucPress.

„Desigur, scuarul trebuie renovat, dar de când noi suntem ,,diaspora,,!? Suntem de peste 2000 de ani aici. Suntem băștinași, nu venetici”, notează Vasile Rauț, președintele Societății Românilor din Ucraina ,,Golgota”, pe o rețea de socializare.

Sursa foto: Facebook. Statuia poetului Mihai Eminescu, loc sfânt al românilor bucovineni

Publicista Maria Toacă: „Monumentul lui Mihai Eminescu din Cernăuți nu este al „...unui distins om de cultură al vecinilor...”

Publicista Maria Toacă din Cernăuți se întreabă: „Oare numai cuvântul „diaspora” nu e la locul său în acest context? „Eminescu ar fi „un distins om de cultură al vecinilor”, susține primarul Kliciuk. Autoritățile locale participă la manifestările de omagiere a poetului nostru național, organizate de comunitatea românească din regiune și parcă au auzit nu o dată cine este Eminescu.

Pentru românii de aici, pentru orașul Cernăuţi, Eminescu e mai important și chiar mai necesar, ca reper spiritual, decât pentru „vecinii care ajută Ucraina”. Cu regret, pe postamentul statuii, numele poetului nici nu e scris în română, ci în ucraineană”.

Sursa foto: Facebook

Monumentul poetului național necesită restaurare, după căderea plăcilor de pe soclu

„Inscripția a apărut la câțiva ani după dezvelirea, din 2000, a monumentului. Acum ar trebui să cerem înscrierea numelui lui Mihai Eminescu și în română pe postament, dacă tot urmează să se restaureze scuarul de câțiva metri pătrați, înconjurat de rețeaua KFC. Atragem atenția că monumentul necesită restaurare, după căderea plăcilor de pe soclu”, atrage atenția  Maria Toacă.