Naționaliștii îl acuză pe Erdogan că dranjează Iranul. Declarațiile directorului general al TRT - postul public de radio și televiziune din Turcia, Prof. Dr. Zahid Sobacı, unul dintre birocrații puterii, sunt cel mai recent exemplu al liniei anti-Iran, adoptată de ceva timp, acuză Mehmet Ali Güller, un scriitor turc naționalist, antiamerican și antiisraelian.
„Emisiuni care vor deranja Iranul”
„În discursul susținut la festivitatea de deschidere a anului academic la Universitatea Uludağ din Bursa, Prof. Dr. Sobacı a afirmat că „anul acesta vom deschide canalul în limba persană la TRT. Suntem în situația în care vom deranja Iranul”.
Cum este posibil ca „un funcționar de stat” să vizeze într-un mod atât de fățiș o țară vecină?
Este clar că AKP (Partidul Justiție și Dezvoltare, aflat la putere în Turcia - n.red.) încearcă să transforme opoziția anti-Iran într-o „politică de partid-stat”.
„Ce deranjează Iranul este pe placul Israelului”
Ce interes are Turcia să deranjeze Iranul? Iranul, alături de Turcia și Rusia, nu este oare membru al Platformei de la Astana? Iranul nu este oare membru al Organizației Cooperării de la Shanghai, partener de dialog al Turciei?
Iranul nu este şi membru BRICS, organizație la care și Turcia vrea să adere? Cum se gândește Turcia că va adera la BRICS dacă deranjează Teheranul?
Pe de altă parte, astăzi Iranul nu este oare ținta SUA și a Israelului? Israelul sprijinit de SUA nu se luptă pe teren cu Iranul? De vreme ce, potrivit AKP, Turcia este în vizorul Israelului, ce interes are să deranjeze Iranul care se luptă cu Israelul?
Să o spunem deschis: Ce deranjează Iranul este pe placul SUA și al Israelului! La fel cum SUA și Israelul se bucură cel mai mult de opoziția Turciei față de Assad însă sunt nemulțumite de posibilitatea normalizării relațiilor Turciei cu Siria... Aceste două exemple arată clar ce fel de politică externă ar trebuie să urmeze Turcia.
„De ce este deranjat AKP de Iran?”
Turcia nu are interese doar la nivelul puterii în planul politicii externe, ci îşi doreşte şi să devină lider religios regional. AKP consideră că statutul de lider al lui Erdoğan în Orientul Mijlociu îi asigură acestuia deţinerea în continuare a puterii în Turcia.
De ce vrea guvernarea AKP să deranjeze Iranul? Pentru că nu e mulţumită de faptul că Iranul a luat în propriile mâini problema palestiniană, bombardând Israelul.
Pentru că nu îi convine colaborarea dintre Hamasul sunnit şi Iranul şiit. Pentru că de fapt vrea ca ea să obţină influenţă prin intermediul Hamas.
Pentru că nu este mulţumită de normalizarea relaţiilor Iranului cu Arabia Saudită şi cu ţările Golfului. Pentru că în pofida colaborării din cadrul Platformei de la Astana, nu îi convine parteneriatul dintre Iran şi Siria.
Ce păcat că acest tablou împiedică depăşirea problemelor coridorului Caucazului de Sud. Cu toate acestea, existența Platformei Astana a uşurat recuperarea de către Azerbaidjan a teritoriilor sale după 30 de ani. Din păcate, acest efect al Platformei nu poate fi menţinut.
„Turcia ar trebui să nu deranjeze Iranul prin emisiunile TRT în limba persană!”
Dar de ce ar deranja Iranul emisiunile postului TRT în persană? Oricum, presa apropiată de AKP făcea deja emisiuni împotriva Iranului. Să amintesc, au spus în această perioadă că Nasrallah era agent Mossad, că Iranul şi Israelul se înţeleseseră, că Israelul a lansat rachete doar ca să ia ochii.
În timp ce face deja aceste emisiuni iraţionale, ce urmăreşte de fapt TRT prin programul în limba persană? De vreme ce în Turcia nu există o masă importantă de persoane care să urmărească emisiunile în persană, cu siguranţă destinatarul acestor programe este poporul iranian.
Dar cum ar putea deranja Iranul cu aceste emisiuni? Vor incita poporul iranian, grupurile etnice împotriva statului şi a guvernului Iranian?
Acestea sunt lucruri foarte periculoase şi care nu pot fi îndreptate. În contextul actual în care Israelul îşi doreşte un război SUA-Iran, Turcia ar trebui să urmeze o linie strategică prin care să prevină atacurile asupra vecinului său şi nu să deranjeze Teheranul prin emisiunile TRT în limba persană!”, scrie autorul.
(Autor Mehmet Ali Güller, Cumhuriyet; Traducerea: Florin Matei, RADOR RADIO ROMÂNIA)