Secretarul general al PSD Liviu Dragnea a impus organizaţiilor judeţene să facă sondajele prin care vor stabili candidaţii la locale cu o firmă a unui colaborator al său. Preţul standard de 13.000 de euro plus TVA i-a nemulţumit pe mai mulţi lideri judeţeni care bănuiesc că e vorba de un business al cuiva din partid.
Printr-o adresă trimisă în data de 4 mai, şi intrată în posesia EVZ, Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, comunică organizaţiilor judeţene că trebuie să facă sondajele locale prin care vor fi stabiliţi candidaţii USL cu un institut de cercetări sociologice decis de conduerea PSD. Acesta este pentru jumătate dintre judeţe Centrul de Studii si Cercetari Infopolitic – CSCI, iar pentru cealaltă jumătate CSS Avangarde, condus de Marius Pieleanu, un sociolog apropiat de PSD.
În această seară, la şedinţa Comitetului Executiv, liderii de filiale PSD trebuie să dea răspunsul, iar până lunea viitoare să achite avansul de 50%, la momentul semnării contractului. Liderii de filiale nu au cum să refuze, deoarece riscă să piardă dreptul de a nominaliza candidaţii la ei în judeţ. La finalul notei transmise de Dragnea un paragraf este marcat cu termenul subliniat "Atenţie!". În acest paragraf se spune: "În cazul în care o organizaţie judeţeană a PSD sau a ACD nu va realiza cercetarea sociologică, în cadrul USL se vor accepta numai datele culese de institutele contractate de cealalta parte". Cu alte cuvinte, dacă liderii judeţeni ai PSD vor refuza să facă sondajul cu CSCI, respectiv Avangarde, candidaţii vor fi stabiliţi de sondajele liberalilor. Rezultatele ajung la "centru" pentru a evita suspiciunile PNL O altă nemulţumire a liderilor judeţeni este că rezultatele sondajelor vor fi trimise întâi conducerii PSD şi aceasta le va comunica în judeţe. Motivul invocat de Liviu Dragnea: "evitarea suspiciunilor liberalilor". "Rezultatele se vor comunica conducerilor judeţene, după ce acestea au fost predate conducerii USL de către institutul de sondare, pentru a nu exista suspiciuni din partea partenerilor din USL", se arată în circulara trimisă de Liviu Dragnea. Cu alte cuvinte, spun unii lideri locali, "ni se bagă pe gât o firmă, noi trebuie să plătim sondajul, dar rezultatele se duc în Kiseleff".
Preţul de 13.000 de euro plus TVA i-a aprins pe liderii judeţeni Odată cu notificarea, liderii de filiale au primit şi contractul tip, dar şi modelul chestionarului care va fi aplicat în judeţe. "Regăsiţi ataşat un chestionar orientativ agreat de conducerea USL împreună cu institutul de sondare a opiniei publice. Institutul care va aplica chestionarul în judeţul dumneavoastră este Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic – CSCI. (respectiv CSS Avangarde pentru alte judeţe - n.r.) Până luni, 16 mai 2011, organizaţia judeţeană va trebui să semneze contractul cu institutul de sondare sus menţionat. La semnarea contractului se achită un avans de 50%, în caz contrar institutul nu va demara procesul de culegere a datelor", se arată în notificarea trimisă de Liviu Dragnea.
Sondajele, se arată în nota citată, vor fi efectuate în perioada 15 mai-15 iulie. În această seară, liderii de filiale trebuie să prezinte şi nominalizările fiecărei organizaţii cu privire la funcţiile de preşedinte de consiliu judeţean şi primar de municipiu reşedinţă de judeţ.
Încă din momentul în care au primit notificarea de la Liviu Dragnea, mai mulţi lideri de filiale s-au arătat nemulţumiţi că li se impune această firmă. Mai mult, ei se arată deranjaţi de preţul sondajului, 13.000 de euro plus TVA. Cei mai mulţi dintre liderii de filiale lucrează cu propriile institute locale şi cu operatorii lor. Aceştia sunt nemulţumiţi şi de faptul că de la centru li se impune o firmă care va lucra doar cu operatorii ei. "Culegerea datelor se va realiza exclusiv de catre operatori ai institutului, aceştia nu vor fi preluaţi de pe plan local".
CSCI este un institut de sondaje care aparţine lui Dan Sultănescu, un consultant politic care a colaborat cu Liviu Dragnea. Cu un sondaj de 13.000 euro plus TVA pe judeţ, CSCI obţine de la PSD un contract de 533.000 euro plus TVA. La acestea se mai adaugă şi Bucureştiul, unde ar trebui făcute alte şapte sondaje.