Deși dosarele pentru decontarea acestor servicii se vor depune abia pe 30 mai, ieri în fața Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) zeci de furnizori se certau care cum să intre pe liste de așteptare! În joc sunt peste 2,6 milioane de lei
Zeci de furnizori de servicii medicale, disperați că își vor pierde banii de la stat, s-au adunat, ieri, în fața sediului CASMB, de pe strada Gheorghe Țițeica. Cu de la sine putere, s-au apucat să facă o listă, în urma căreia să se permită accesul în clădire, pe 30 mai, pentru depunerea dosarelor care ar trebuie să fie decontate.
Lista a fost făcută în două exemplare și înregistrată la registratura instituției, deși nu există o bază legală pentru conceperea ei, dat fiind faptul că, pe 30 mai, furnizorii vor trebuie să stea la coadă să-și ia bonuri de ordine de la CASMB. Când i-am întrebat de ce fac o listă care n-o să folosească la nimic, indignați, furnizorii au refuzat să spună pe cine reprezintă și au dat vina pe sistemul care îi obligă să facă astfel de demersuri obișnuite în anii comunismului.
„Lista nu contează”
Cristina Călionoi, purtătoarea de cuvânt a Casei de Asigurări, spune că a fost postat pe site acest anunț, că pe 30 mai programul va începe la șase dimineața și se va termina la ora șase seara, pentru că a constatat, în trecut, un aflux mare de dosare: „Ultima dată au fost aproape 2.000. am terminat la șapte seara! Fondurile sunt limitate, se eliberează aprobări strict în ordinea depunerii dosarelor, cu respectarea criteriilor de prioritate, iar dosarele sunt depuse de împuterniciți și aparținători. (...) Reprezentanții legali care vor veni pe 30 mai au solicitat conducerii să se repecte această listă. Dar ordinea în care se va intra se va face doar în baza biletelor de ordine eliberate de bonierul de la parter. Lista aceea nu este problema noastră!”.
E vorba de milioane de lei lunar
Potrivit anunțului postat pe site-ul CASMB, la 1 aprilie, suma totală care putea fi decontată era de 2.613.553,00 de lei. La 1.500 de lei cât costă lunar îngrijirea la domiciliu a unui bolnav, înseamnă că puteau fi depuse și decontate 1.743 de dosare. Curios, însă, în lista publicată pe 5 mai, vedem că pe luna aprilie au fost decontate, de fapt, 1.932 de dosare, ceea ce înseamnă că bugetul a fost suplimentat cu 283.500 de lei. Potrivit legii, fiecare bolnav care are nevoie de îngrijiri la domiciliu, are dreptul legal de a beneficia gratuit de acest tip de servicii (pentru că decontează statul) timp de 90 de zile.