Scandal în direct la România TV. Lucian Mîndruță: ”Votul pentru PSD a fost dat de ăia care stau la birtul satului așteptând”

Vineri seară, Ionela Năstase și Marius Nițu, în emisiunea de la România TV, i-au avut invitați pe Hanibal Dumitrașcu și Niels Schnecker, Lucian Mîndruță intervenind în direct prin telefon. Lucian Mîndruță a spus că mulți dintre votanții PSD sunt ”leneși și neisprăviți”.

Redăm o parte din dialogul pe care Lucian Mîndruță l-a avut, vineri seară, la România TV:

Lucian Mîndruță: Motivul pentru care am intrat în direct este că am fost ales. 3000 de oameni au votat, pe pagina mea de Facebook, să vin să vorbesc cu voi. (..) Noi avem o presă de opinie, dar nu avem o presă de convingere. Asta am văzut în presa românească. Și eu am făcut parte din presa de opinie sau mai bine zis din presa de citit prompterul. Mi-a fost foarte greu până să ajung la presa de convingere. Mi-e din ce în ce mai greu să spun că sunt jurnalist. Asta este durerea mea.

Ionela Năstase: Îți propun să vii aici, la o altă emisiune, și vorbim despre calitatea presei în România.

Lucian Mîndruță: Acum mă întorc la subiectul discuției. (...) M-am întors fericit din Paris pentru că oamenii l-au votat pe Klaus Iohannis. (..) Nu am un atașament față de un președinte sau altul. Am un atașament față de convingerile mele. Cred cu tărie că stânga este o sumă de minciuni spusă leneșilor și neisprăviților pentru ca alții să se îmbogățească.

Ionela Năstase: Lucian, să nu îi criticăm atât de aspru pe oameni pentru convingerile lor politice.

Marius Nițu: Să consideri niște oameni că sunt leneși și neisprăviți... care au fost așa cum au fost tratați timp de 25 de ani... mi se pare...

Lucian Mîndruță: Leneșii și neisprăviții sunt cei care se agață de stânga pentru a li se da și lor ceva. Eu nu cred că trebuie să li se dea de la cei care muncesc. Nu avem de ce să dam nimic în țara asta pentru că nu suntem în fața bisericii cu mâna întinsă.

Hanibal Dumitrașcu: Declarațiile lui Lucian Mîndruță sunt interesante... chiar cumplite având în vedere că ele ne pot afecta. Ceea ce știu este un singur fapt: excluziunea în societatea românească este o realitatea. Practicile politice publice au făcut ca multe comunități să fie excluse și de la prosperitate, dar și de la posibilitatea de a participa la crearea bogăției. Nu ar trebui să uităm asta. Societatea românească este foarte dezechilibrată.

Niels Schnecker: Lucian, ce faci cu cel care stă în scaun cu rotile? Ce faci cu un om de peste 50 care are o meserie oarecare și a fost dat afară?

Lucian Mîndruță: Niels, tu nu cunoști niciun om sărac! Nu cred așa ceva.

Niels Schnecker: Crede-mă că da! Cunosc. (...) Am o întrebare pentru tine, Lucian, de la o prietenă foarte bună care spune așa: Îl poți întreba pe Lucian Mîndruță dacă leneșii neisprăviți sunt și cei care sunt în program de boli rare și cotizează la șefa de program pentru a trăi?

Lucian Mîndruță: Nu înțeleg întrebarea. Poate te referi la soția mea... vrei să spui, nu? Foarte mișto. Să vă fie rușine.

Niels Schnecker: Este vorba de un om bolnav.

Lucian Mîndruță: ... da, este vorba de un om bolnav. Foarte frumos că este un om bolnav.

Niels Schnecker: Lucian, ascultă-mă. Tu spui că un bolnav nu trebuie să primească asistență medicală din partea statului?

Lucian Mîndruță: Tu ți-ai luat un part-time și pui cuvinte în gura altora? Eu am zis altceva... că votul pentru PSD a fost dat de ăia care stau la birtul satului așteptând ca soldații să le rezolve problema cu inundațiilor. Asta am spus.

Marius Nițu: Domnule Lucian, vreau să vă dau dreptate într-o privință. Pot să înțeleg oamenii de dreapta care sunt disperați pentru că taxarea pe muncă este foarte mare în România, dar de aici până a crea această antiteză perfectă în alb și negru la care s-a ajuns... Nu e logic ce spuneți.

Lucian Mîndruță: Știu că doare ceea ce spun, dar oamenii au aflat adevărul și fără voi. Există Facebook, există social media.

Ionela Năstase: Lasă-i pe telespectatori să analizeze ce spui tu. De aceea te-am invitat în această seară... pentru a avea mai multe opinii.

Hanibal Dumitrașcu: Vreți să fim la fel de agresivi ca dumneavoastră? Credeți că puteți înlocui argumentele raționale cu agresivitatea? Este cumplit. Sunteți total irațional.

Lucian Mîndruță: Se numește "nebun".

Hanibal Dumitrașcu: Nu se numește "nebun". Am proprietarea termenilor. Se numește irațional.

Marius Nițu: Domnule Lucian, în opinia dumneavoastră, oamenii cu pensii foarte mici care nu au contribuit suficient la sistem și sunt ajutați social... înseamnă că sunt asistați social?

Lucian Mîndruță: Faceți doar propagandă.

Ionela Năstase: Lucian, putem avea un dialog civilizat bazat pe idei?

Niels Schnecker: Am și eu o întrebare. Există pe Facebook și un curent de stânga? Cei care sunt de stânga și nu sunt de acord cu spusele tale și folosesc un limbaj mai agresiv... sunt leneși și neisprăviți? Dacă muncesc... sunt leneși?

Lucian Mîndruță: Există și oameni de stânga care muncesc. Chestia este că nu i-am întâlnit. Stânga este organizarea milei. Stânga este mâna întinsă. Despre asta este vorba.

.....

Marius Nițu: Am și eu o întrebare foarte simplă. Vă spun o măsură luate de aproape toate guvernele și vreau să îmi spuneți dacă este de stânga sau de dreapta. Așadar... tinerii care termină liceul primesc ajutor de șomaj, fără să muncească o zi. Este o măsură de stânga sau de dreapta?

Lucian Mîndruță: În ce țară se întâmplă asta?

Marius Nițu: În România.

Lucian Mîndruță: Ok, cred că eset o măsură adminsitrativă normală. Asta ar fi o măsură de stânga dacă tinerilor li s-ar cere să facă ceva la schimb pentru banii pe care îi primesc, ceva cu iz politic. În schimb, ar fi o măsură de dreapta dacă s-ar condiționa acești bani pentru a căuta un job pentru tineri.

Hanibal Dumitrașcu: Domnule Mîndruță... exagerați. Sunteți tare de tot. S-a terminat cu ideologia. A murit de mult. Iar împărțiți societatea în două? Cu tot respectul vă spun... exagerați!

După pauza de publicitate:

Ionela Năstase: Lucian, am deschis și eu pagina ta de Facebook. Aș spune că scorul este cumva egal în acest moment. Sunt oameni care se simt jigniți de afirmațiile tale. O persoană cu handicap spune că a primit un bon de alimente și vrea să ți-l dăruiască... poate așa te mai calmezi să nu faci un atac de panică.

Lucian Mîndruță: Nu este chiar așa. Poate să mi-l dea. Am cui să îl dau la mine la țară.

Marius Nițu: Vă prinde bine postura de victimă...

Lucian Mîndruță: Hello... tocmai v-am bătut duminica asta! Nu sunt nicio victimă.

Ionela Năstase: Lucian, te rog să asculți întrebarea colegului meu. S-a terminat campania electorală, avem un președinte.

Lucian Mîndruță: Haideți să vă spun cinstit. Nu am venit aici să mă cert. Am venit să vă prezint o situație tristă. Nu ar trebui să ne urâm unii cu alții. Oamenii ar trebui să se lupte în dezbateri de idei oneste. Stânga pesedistă la noi nu e de stânga. Victor Ponta a luat multe măsuri de dreapta.

Ionela Năstase: Asta am încercat, să purtăm un dialog.

Hanibal Dumitrașcu: Vreau să fac o singură observație. Nu v-am făcut fascist, domnule Lucian. Am spus clar: afirmațiile pe care le-ați făcut sunt de esență fascistă, dar asta nu înseamnă că dumneata ești fascist.