Scandal în Comisia Europeană! Cine sunt pierzătorii Pandemiei

Revenirea economică a statelor UE va fi influențată de cuantumul ajutoarelor publice aprobate de Bruxelles.

Astfel, în vreme ce statele puternice, precum Germania, Franța sau Italia, și-au tras partea leului, țările mai slabe din punct de vedere financiar vor avea de suferit.

Comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager, se teme că revenirea economiei unor economiei în statele membri va avea de suferit din cauza cuantumului diferit al ajutoarelor publice acordate de state.

Pe 19 martie, Executivul comunitar a adoptat un cadru temporar care permite celor 27 de state membre să ofere ajutoare de stat și s adopte măsuri de sprijin pentru economie, care în perioade normale sunt interzise de regulile europene. Din valoarea totală, de aproximativ 1.900 miliarde de euro, aprobată  ,de Bruxelles, Berlinul şi-a tras partea leului, de 52%, urmat pe locurile secunde de Franţa, cu 17% şi Italia, cu 16%.

Aceste diferenţe au dat naştere, conform comisarului Margrethe Vestager, la îngrijorări că ţările cu putere financiară mare ar putea obţine un avantaj incorect pe piaţa unică. Comisarul a explicat că există riscul ca diferenţele dintre nivelul ajutoarelor publice să distorsioneze competiţia între statele membre şi să încetinească revenirea economică a blocului comunitar.

„Şi acest lucru a început deja să se întâmple, într-o anumită măsură”, a explicat comisarul european.