Scandalul de „corupție” din Qatar zguduie Parlamentul UE, scrie Politico, anunțând totodată că vicepreședinta PE, grecoaica socialistă Eva Kaili, a fost suspendată, pentru că ancheta cu privire la acțiunile sale de lobby amenință să devină un scandal tot mai mare, pe principiul bulgărelui de zăpadă.
Eurodeputata a fost suspendată de partidul său după ce poliția a lansat o investigație asupra presupuselor activități de lobby ilicite ale Qatarului, într-un scandal ce amenință să explodeze ca o criză majoră în inima Uniunii Europene.
Poliția belgiană a percheziționat vineri 16 locuințe și a reținut cel puțin patru persoane în zona Bruxelles, ca parte a unei anchete asupra a ceea ce procurorii au numit „organizație criminală, corupție și spălare de bani”.
Eva Kaili este vicepreședinte al Parlamentului European
Vicepreședintele Parlamentului European, Eva Kaili, din partidul socialist grec Pasok, ar fi fost printre cei reținuți.
Ea a fost suspendată din grupul Socialiștilor și Democraților din parlament „cu efect imediat, ca răspuns la investigațiile în curs”, a scris grupul la nivelul UE pe Twitter vineri seară. Kaili a fost, de asemenea, exclusă din partidul Pasok, din Grecia.
Perchezițiile au declanșat un scandal pentru Parlament și pentru grupul Socialiștilor și Democraților în special, care a fost criticat pentru atitudinea sa blândă față de Qatar în perioada premergătoare Campionatului Mondial de fotbal.
Lovitură dură pentru socialiști și sindicaliști
Perchezițiile au fost efectuate în cadrul unei investigații mai ample, vizând în primul rând asistenții parlamentari, a declarat parchetul federal belgian într-un comunicat.
Posturile belgiene Le Soir și Knack au raportat că printre cei reținuți alături de Kaili se numără Luca Visentini, secretarul general al Confederației Internaționale a Sindicatelor.
Kaili, unul dintre cei 14 vicepreședinți ai parlamentului, a numit recent Qatarul „un lider în domeniul drepturilor muncii”, după o întâlnire cu ministrul muncii din această țară, în ciuda preocupărilor internaționale profunde cu privire la condițiile pentru lucrătorii de la construcțiile de stadioane. Ea nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii, vineri seara.
Fotbal, corupție și drepturile omului
Statul din Golf a fost subiectul unor controverse recente în calitate de gazdă a Cupei Mondiale din 2022, în cursul căreia a fost criticat pentru politicile sale față de drepturile LGBTQ+ și lucrătorii migranți.
„De câteva luni, anchetatorii de la Poliția Judiciară Federală suspectau că o țară din Golf că influențează deciziile economice și politice ale Parlamentului European (PE)”, se mai arată în declarația procurorului.
Qatarul este acuzat că vizează oficiali „cu o poziție politică și/sau strategică semnificativă” în Parlament, trimițându-le „sume substanțiale de bani” și „cadouri importante”, potrivit declarației procurorului.
Dependența energetică a Europei „verzi”, călcâiul lui Ahile
Qatarul este un mare producător de gaze naturale lichefiate, iar politicienii occidentali au încercat să mențină relații cât mai bune cu această țară, în înceecarea de a găsi surse alternative de energie, pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Anchetatorii belgieni analizează dacă Qatarul a căutat să influențeze pozițiile din Parlament în moduri care „depășesc lobby-ul clasic”, potrivit postului Knack. Poliția a confiscat „aproximativ 600.000 de euro în numerar”, telefoane mobile și echipamente informatice în urma perchezițiilor.
Cum încearcă să se apere Socialiștii Europeni
Într-o declarație, Grupul S&D a spus că este „consternat de acuzațiile de corupție din instituțiile europene” și că va „coopera pe deplin cu toate autoritățile de anchetă”.
„Având în vedere gravitatea acuzațiilor, până când autoritățile competente vor oferi informații și clarificări relevante, solicităm suspendarea lucrărilor asupra oricăror dosare și votări plenare privind statele din Golf, în special liberalizarea vizelor și vizitele planificate”, se mai arată în poziția socialiștilor europeni.
În plus, anchetatorii au sigilat biroul unui asistent al europarlamentarului belgian S&D Marie Arena. Aceasta conduce subcomisia Parlamentului pentru drepturile omului, și a declarat că nu a fost audiată de poliție.
Contactată la telefon vineri seara, Marie Arena a spus că asistentul vizat de anchetă a lucrat pentru un ONG numit Fight Impunity. „Nu înțeleg nimic despre situație”, a spus Arena. „Dacă Qatar face acest lucru, știu că alții fac exact la fel”, a spus Arena. „Așa că trebuie să prevenim cu adevărat acest tip de influență”.
Guvernul Qatar nu a avut un răspuns imediat la solicitarea de comentarii, atunci când a fost contactat de Politico.