Până acum, românii au fost mereu obişnuiţi să audă de creşterea preţurilor. Pentru prima dată dupa 1989, preţurile au scăzut. Această evoluţie ar trebui să se traducă, teoretic, prin creşterea puterii de cumpărare: cu aceeaşi bani se vor putea cumpăra mai multe produse. Rămâne de văzut dacă realitatea va valida această teorie.
Totodată, ar fi prematur să vorbim despre o deflaţie reală, caracterizată prin scăderea drastică a consumului şi prin contracţie economică. Deocamdată, potrivit datelor INS, consumul şi PIB-ul cresc.
Inflaţia anuală a fost de minus 1,6% în luna iunie, în scădere semnificativă de la 1,2% în luna precedentă, iar inflaţia lunară a ajuns la 2,95%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
"Preţurile de consum în luna iunie 2015 comparativ cu luna iunie 2014 au fost mai mici cu -1,6%, măsurate prin IPC (indicele preţurilor de consum - n.r.) şi cu -0,9%, măsurate prin IAPC (indicele armonizat al preţurilor de consum - n. r.)", spune INS.
În iunie 2015, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu luna iunie 2014, este de 36,2%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 - 2,5% deţin o pondere de 42,9%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 20,9%.
Începând cu data de 1 iunie 2015 a intrat în vigoare extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor şi băuturilor. "Presupunând că această modificare fiscală ar fi fost transferată în întregime încă de la momentul intrării în vigoare, putem spune că -3,5 puncte procentuale din scăderea cu -1,6%, a ratei anuale a IPC în luna iunie 2015, se datorează reducerii cotei de TVA. Ponderea produselor care fac scopul acestei reduceri şi sunt incluse în calcul IPC este de 27,9%", explică INS.